Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 maj 2017

  Ministern: "Bönder ska kunna känna sig trygga"

  Säpo och den vanliga polisen delar ansvaret för djurrättsbrott. "Bönder ska kunna känna sig trygga. Militanta aktivister ska gripas och lagföras", säger inrikesminister Anders Ygeman i en intervju med ATL efter vår stora granskning av djuraktivister. Läs alla fem delar i vår granskning!

   "Att kunna leva utan att utsättas för hat och hot är en rättighet och vi måste markera från samhällets sida att vi inte accepterar kränkningar och hot. Det gäller lika mycket för bönder som för alla andra samhällsmedborgare", säger Anders Ygeman.
  "Att kunna leva utan att utsättas för hat och hot är en rättighet och vi måste markera från samhällets sida att vi inte accepterar kränkningar och hot. Det gäller lika mycket för bönder som för alla andra samhällsmedborgare", säger Anders Ygeman. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Regeringen styr inte vilka brottskoder som används i polisarbetet och polismyndigheten avgör själv hur den organiserar sitt arbete.

  Det svarar inrikesminister Anders Ygeman i en skriftlig intervju med ATL på frågan om vad regeringen tänker göra för att vässa polisens muskler när det gäller att bekämpa brott utförda av djurrättsaktivister.

  Mer muskler

  Men polisen ska få mer muskler. Bara i år tillskjuter regeringen 700 miljoner till polisen.

  – Det regeringen gör är att de närmaste åren kraftigt öka satsningen på polisen med omkring fyra miljarder kronor. Satsningen kommer att öka polisens förutsättningar att lösa och förebygga brott, säger Anders Ygeman.

  Den nya Polismyndigheten medför också, enligt Ygeman, att polisens arbete kan bedrivas på ett mer effektivt och enhetligt sätt över hela landet.

  Enligt inrikesministern är inte Säpo ute ur bilden när det gäller djurrättsbrott.

  – Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har ett delat ansvar för arbetet mot de brott som begås av djurrättsaktivister och insatserna sker inom ramen för arbetet mot brottsaktiv inhemsk extremism. Genom samverkan kan de båda myndigheterna nyttja varandras kompetenser, säger Anders Ygeman.

  Rädda att uttala sig

  Många djurbönder är rädda för att uttala sig på grund av hot och hat. Där arbetar regeringen, enligt inrikesministern, med ett lagförslag som ska modernisera lagstiftningen och ge bättre skydd mot hot och kränkningar för att öka möjligheten att lagföra dem som hotar.

  – Att kunna leva utan att utsättas för hat och hot är en rättighet och vi måste markera från samhällets sida att vi inte accepterar kränkningar och hot. Det gäller lika mycket för bönder som för alla andra samhällsmedborgare, säger Anders Ygeman.

  ”Stolta över den höga nivån”

  Han tycker inte svensk djuromsorg är något att skämmas för.

  – Vi ska vara stolta över den höga nivån på djurskydd och miljötänkande som genomsyrar det svenska lantbruket.

  ALLA ARTIKLAR I ATLs GRANSKNING:

  DEL 4: Säpo ratar brott mot bönderLedare: Därför är det fel metod att gömma djurrättsbrotten Del 3: Kastrering av värphöns döms ut av experterDEL 3: Planen för stulna hönsen – “rent djurplågeri”DEL 3: Så skyddar du dig mot aktivisterDEL 2: Betalas för att förstöra för djurbönderDEL 2: “Djurrättsrörelsen måste ta starkare avstånd från brottslighet”DEL 1: De saboterade rävjakten – och hotar med nya aktionerDEL 1: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Relaterade artiklar

  Till toppen