Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september 2017

  Minister utvärderar upphandlingslagen

  Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill veta om näringen är nöjd med kraven de offentliga köken ställer på kött.

   Ardalan Shekarabi, (S), besökte Jan Forsell, nötköttsuppfödare i Bjursås och ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, för att prata om erfarenheter av nya kraven på kött i offentliga kök.
  Ardalan Shekarabi, (S), besökte Jan Forsell, nötköttsuppfödare i Bjursås och ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, för att prata om erfarenheter av nya kraven på kött i offentliga kök. FOTO: Sara Johansson

  I dag, fredag, gör civilminister Ardalan Shekarabi ett besök hos Jan Forsell, nötköttsuppfödare i Bjursås och ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter. Det har gått nio månader sedan den nya lagen om offentlig upphandling trädde i kraft och statsrådet är intresserad av att se vad den haft för effekt.

  – Jag vill kolla om det här är tillräckligt, sker det förändring nu, säger Ardalan Shekarabi när ATL talar med honom före gårdsbesöket.

  Civilministern talar gärna om det orättvisa i hur offentliga upphandlare diskriminerat svenska producenter genom att köpa importerat kött som inte fötts upp enligt svenska regler. Nu är det upp till bevis om de förändringar han drivit gjort någon skillnad.

  – Vi intensifierar arbetet i den här frågan under de kommande veckorna. När vi fått en klarare bild av hur utvecklingen går kommer vi fatta beslut om vidare åtgärder.

  Tvingande lagstiftning

  I dag säger regelverket att offentliga upphandlare ”bör” beakta miljöhänsyn, där djurskyddet anses ingå. I den livsmedelsstrategi som regeringen antagit är uppmaningen att ställa krav i nivå med svensk djurskyddslagstiftning tydligare, men den har ingen tvingande effekt. Utnyttjar inte de kommunala och regionala beslutsfattarna lagstiftningen på det sätt som Ardalan Shekarabi tycker de borde ska nya initiativ tas.

  – I sista hand kan det till och med bli aktuellt med tvingande lagstiftning. Det är ju inte frivilligt för våra bönder att följa djurskyddslagstiftningen.

   "Det är rimligt att de krav som gäller för svenska bönder också är standardkrav i upphandlingen", menar civilminister Ardalan Shekarabi.
  "Det är rimligt att de krav som gäller för svenska bönder också är standardkrav i upphandlingen", menar civilminister Ardalan Shekarabi. FOTO: Ann Lindén

  Civilministern har tidigare sagt att sådana krav skulle kunna krocka med det kommunala självstyret. Det ser han i intervjun med ATL inte som ett direkt hindrande problem.

  – Vi gör en proportionalitetsbedömning varje gång vi fattar beslut om tvingande lagstiftning gentemot kommunerna.

  Ardalan Shekarabi vill dock pröva några andra initiativ innan det införs uttryckliga krav på djurskyddshänsyn i upphandlingen. En mjukare väg är att öka informationen till de som fattar besluten om vad djurskyddshänsynen betyder, civilministern tror att det fortfarande finns kunskapsbrister hos lokalpolitiker.

  Inga åsikter om vegetariska val

  Något hårdare vore att ställa krav på att kommuner tydligare redovisar vad de köper, och varför. Civilministern är övertygad om att det skulle öka opinionstrycket för att ställa krav i nivå med svenskt djurskydd.

  När det blir dags att ta ställning om det behövs nya åtgärder, och i så fall vilka, kan civilministern inte säga.

  Många offentliga kök väljer av klimatskäl att dra ner på köttkonsumtionen i stort. Det har Ardalan Shekarabi inga åsikter om.

  – Jag lägger mig egentligen inte i vad man upphandlar. Mitt fokus är att när man väl bestämmer sig för att köpa kött, då är det rimligt att de krav som gäller för svenska bönder också är standardkrav i upphandlingen.

  LÄS MER: Lokala producenter vinnare i stor upphandlingPREMIUM: Ministern hotar med lagstiftning

  Till toppen