Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 oktober 2017

  Minister KU-anmäls efter glyfosatomröstningen

  Miljöminister Karolina Skog KU-anmäls för sitt agerande vid omröstningen i EU om förlängningen av tillståndet för glyfosat.

  FOTO: Lemken

  Det är Jonas Jacobsson Gjörtler, moderat riksdagsledamot, som lämnat in en anmälan till Konstitutionsutskottet.

  – KU bör granska om regeringen försvårat riksdagens möjligheter att agera genom att felaktig information givits, säger Jonas Jacobsson Gjörtler till ATL.

  Bakgrunden är att regeringen i ett pressmeddelande 2 oktober kommunicerade att de vetenskapliga slutsatserna skulle respekteras och att man skulle ställa sig bakom en förlängning av användningen av glyfosat.

  LÄS OCKSÅ: Sverige vill se glyfosatkompromiss

  – I onsdags när frågan var uppe agerade man i motsatt riktning och röstade nej i den indikativa omröstningen. Jag tolkar det som man vilselett riksdagen, allmänheten och de berörda näringarna när man kommunicerar en sak och sedan gör precis tvärtom, säger Jonas Jacobsson Gjörtler.

  Han menar att miljöminister Karolina Skog och regeringen genom sitt agerande den indikativa omröstningen i EU försvårat riksdagens möjligheter att agera i frågan.

  Får gärna granska

  – Om riksdagen vetat att regeringen avsåg att rösta nej hade det funnits en möjlighet att kalla in regeringen eller miljöministern och skicka med en position där riksdagsmajoriteten talar om vad den tycker, säger Jonas Jacobsson Gjörtler.

  Miljöminister Karolina Skog säger i ett skriftligt uttalande att Konstitutionsutskottet gärna får granska detta men säger samtidigt att ”det kan konstateras att det inte skett någon omröstning. Därmed är det svårt att veta vad Moderaterna grundar sin anmälan på. Jag och regeringen fortsätter nu arbeta för att hitta en lösning som får brett stöd bland medlemsländerna i EU, enligt Karolina Skog.

  Glyfosatkompromiss

  Hon menar att Sverige vill se en bred kompromiss kring glyfosat med målsättningen att miljö och hälsa sätts främst. Sverige arbetar nu för att kommissionen ska återkomma med ett reviderat förslag som har en kortare tid för godkännande.

  LÄS OCKSÅ: Nytt glyfosatbesked om två veckor

  – Det är viktigt att vi tar den oro kring miljörisker som finns kopplat till glyfosat på allvar. Dock ska de lantbrukare som byggt upp sin verksamhet utifrån att glyfosat fortsättningsvis finns tillgängligt ha tid att ställa om till alternativa metoder, enligt miljöministern.

   

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen