Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 april 2017

  Mindre packat med självkörande traktor

  Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att inom en överskådlig framtid använda förarlösa traktorer.

   Med förarlösa traktorer kan den skadliga markpackningen minska eftersom man då kan köra med mindre maskiner. Det menar maskinkonsulenter i Danmark.
  Med förarlösa traktorer kan den skadliga markpackningen minska eftersom man då kan köra med mindre maskiner. Det menar maskinkonsulenter i Danmark. FOTO: CaseIH

  För den som tycker om att köra traktor kan tanken verka skrämmande men för att slippa den skadliga markpackningen kan förarlöst bli räddningen.

  Problemet med större och tyngre traktorer som orsakar skadlig markpackning kan reduceras om man väljer en annan väg med självkörande traktorer som är mindre och därmed lättare. Det menar Christian Rabølle, maskinkonsulent vid rådgivningsorganisation Gefion i Danmark.


  – Vi behöver inte vara så stora eller tunga, ifall vi tänker oss bort från den utveckling vi ser i dag med bredare och tyngre maskiner. Då kan man ju tänka sig att i fall förarlösa traktorer blir enklare, billigare och säkrare så kan vi köra med mindre och lättare maskiner. Det är en markant ändring mot i dag för även om vi ser problemen med skadlig markpackning så kan vi bara konstatera att maskinerna ändå blir tyngre. Det verkar som om vi inte riktigt har förstått det.

   Lantbruksmedia har under decennier skrivit om arbetskraftens kostnad i relation till hur effektiv maskinen är. Med tandemtraktorn kunde en förare sköta två traktorer och få mer än dubbel dragkraft.
  Lantbruksmedia har under decennier skrivit om arbetskraftens kostnad i relation till hur effektiv maskinen är. Med tandemtraktorn kunde en förare sköta två traktorer och få mer än dubbel dragkraft. FOTO: Niklas Larsson

  Kan köras utan förare

  I en presentation från Gefion redovisas beräkningar som kan motivera en investering. Med en traktor som kan köras både utan och med förare och med nuvarande teknologi ska den arbeta utan förare i minst 25 procent av tiden. Vid 50 procent förarlös tid är skillnaden 51 kronor per timme och vid 75 procent förarlös körtid blir skillnaden 101 kronor. I ett exempel med en traktor från Fendt som har förarlös teknologi och med en motoreffekt på 240 hästkrafter beräknas merpriset till 160 000 danska kronor.

  Men vad tycker ungdomarna på lantbruksskolan om förarlösa traktorer?

  – Det är säkert några som undrar vad de ska göra men det kommer fortsatt vara behov av duktiga driftsledare. Även om det inte är så många lantbruk kvar längre kommer det vara ett behov av driftsledare som övervakar och tar rätt beslut. Det behövs också en processoperatör som kan ställa in maskinerna rätt, menar Christian Rabølle.

  Inte klar

  I presentationen menar man att teknologin inte är helt klar ännu. Det är de största gårdarna som kommer att använda tekniken först och på sikt kan det göra att maskinkostnaderna minskas väsentligt. När säkerheten är tillräcklig, med eller utan observation av maskinen, kommer det gå snabbt tror man.

  Argument för självkörande traktorer:


  Besparing av arbetskraft

  Lägre lönekostnader


  Högre effektivitet, inga mänskliga fel


  Lägre marktryck


  Eventuell besparing i bränsleförbrukning


  Källa: Gefion.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen