Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november 2017

  Mindre miljöpåverkan med anpassad foderstat

  Analysera och anpassa grovfodret efter dikornas behov för att undvika onödiga kväveförluster. Det visar en studie på SLU.

   Studie från SLU visar att en anpassad foderstat till dikor kan minska kväveförlusten via urinen. Arkivbild.
  Studie från SLU visar att en anpassad foderstat till dikor kan minska kväveförlusten via urinen. Arkivbild. FOTO: Mari Nälsén

  I samband med klimatförändringar och växthuseffekt har det diskuterats mycket om hur mjölkkor påverkar miljön. Det har också gjorts en stor del forskning kring mjölkkornas kväveutnyttjande. Däremot har det inte forskats lika mycket på dikornas utnyttjande av kvävet skriver Greppa Näringen.

  LÄS MER: Hett att satsa på nötLÄS OCKSÅ: Här får dikorna göra comeback

  På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har det dock gjorts några försökt under senare år. Bland annat har det gjorts en studie på rörflen som grovfoder.

  Näringsbehovet för dikor som ska kalva på våren är lågt under vintern och de blir lätt feta av grovfodret. Men låga energivärden i grovfoder kan i gengäld ge kväveutsläpp i urinen.

  PREMIUM: Smygförslaget som kan döda HVO

  I försöken med fyra olika typer av grovfoder visade det sig att rörflensensilage utsöndrade mest kväve följt av blandvall och rödsvingelensilage. Minst kväve utsöndrades av de dikor som stod på halmfoder.

  Slutsatserna i studien visar på vikten av att analysera grovfodret för att kunna anpassa foderstaten till både kornas och mikroorganismernas behov för att undvika onödiga kväveförluster.

  PREMIUM: Här sprids gödseln utan tunna

  Relaterade artiklar

  Till toppen