Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 januari

  Hans vingård slukades av lågorna

  David Bowley tvingades lämna sin vingård i den australiska delstaten South Australia när bränderna närmade sig. På tv-nyheterna samma kväll kunde han se hur hans livsverk, som hade byggts upp under tio års tid, stod i lågor.

  – Mina drömmar har brunnit ner, säger han.

   Den syn David Bowley möttes av när han kom tillbaka till sin vingård efter att branden hade dragit förbi var svår att ta in, säger han. "Allt var brunt, svart och luktade skarpt."
  Den syn David Bowley möttes av när han kom tillbaka till sin vingård efter att branden hade dragit förbi var svår att ta in, säger han. "Allt var brunt, svart och luktade skarpt." FOTO: David Bowley/Handout/TT

  Adelaide Hills i South Australia är normalt en prunkande grön oas så här års. Vingårdarna breder ut sig i den kuperade terrängen och delstatens största exportvara – vinet – säljs till stora delar av världen.

  Men strax före jul förändrades allt då de rasande bränderna svepte in över kullarna och ett stort antal vingårdar gick förlorade.

  David Bowley äger gården Vinteloper, på tolv hektar, som bland annat producerar viner av druvsorterna pinot noir och shiraz.

  – Drömmen var att ta det som jag startade 2008 och bygga upp det till något mer än bara ett varumärke, säger han.

   David Bowley, ägare av vingården Vinteloper i South Australia.
  David Bowley, ägare av vingården Vinteloper i South Australia. FOTO: David Bowley/Handout/TT

  Brann ner i direktsändning

  När faran blev för stor evakuerades han, arbetare och boende på gården. Han tvingades följa händelseutvecklingen på håll, via tv-sändningar. Tv-journalister hade trotsat hotet från bränderna och sände live.

  – Under dagen hade jag fått obekräftade uppgifter om att vi hade fått skador på gården, men där var den: Min gård – mina vinrankor. Det var en rejäl chock, säger David Bowley som såg sin vingård brinna ner i tv.

  Först efter en dag – full av ångest och ängslig väntan – fick han tillträde till sin mark. Och trots att han hade sett bilderna var det svårt att ta in det han möttes av.

  – Jag kunde inte tro mina ögon. Det brann fortfarande i en träpåle när jag kom dit. Bara två dagar tidigare var allt vackert grönt – helt fantastiskt. Nu var allt brunt, svart och nedbrunnet. Och lukten var så skarp, säger han.

   Delar av Adelaide Hills i South Australia, som så här års brukar vara prunkande grönt, skiftar i brunsvart efter de katastrofala bränderna.
  Delar av Adelaide Hills i South Australia, som så här års brukar vara prunkande grönt, skiftar i brunsvart efter de katastrofala bränderna. FOTO: David Bowley/Handout/TT

  Minst fem år

  Bowley säger att han är förkrossad, att hans drömmar har brunnit ned. Han har svårt att ta in att allt han har kämpat för och byggt upp under tio års tid är borta.

  – Att se träpålen brinna var ett uppvaknande. Det blev så verkligt och jag kände verkligen att det var så långt bortom min kontroll.

  Enligt David Bowley kommer det att ta mellan fem och sju år innan verksamheten kan uppnå full produktion igen.

   Bränderna nådde Adelaide Hills i december.
  Bränderna nådde Adelaide Hills i december. FOTO: ABC/TT

  Läs mer: Regnet kom med välkommet andrum

  En av tre gårdar

  David Bowley är långt ifrån ensam om att ha förlorat sin gård den här dagen. Kerry Treuel, chef för Adelaide Hills vinregion, uppger för Sydney Morning Herald att en tredjedel av regionens vingårdar har förstörts och att ägarna tillsammans kan ha förlorat uppemot 100 miljoner dollar (652 miljoner kronor) i uteblivna intäkter.

  Men precis som på många andra håll i Australien har viljan att hjälpa varit stor i South Australia. Nyheten om bränderna har fått många att stötta både David Bowley och anda vinproducenter. Han märker av ett större intresse för sitt vin – både lokalbor och folk från andra delar av landet har velat stödköpa vinflaskor, och varje beställning, stor som liten, har gett honom kraft att gå vidare, säger han.

  Och trots den krasade drömmen och känslan av att än en gång stå vid bergets fot, så skiner ändå hoppet igenom.

  – Jag har tagit mig upp förr. Men det här är en enorm utmaning, den största jag någonsin har ställts inför.

  Fakta: Viktig exportkälla

  I delstaten South Australia produceras omkring hälften av Australiens vin, motsvarande omkring 820 miljoner flaskor per år, och här finns också några av landets äldsta gårdar.

  Adelaide Hills är en vinregion öster och sydöst om staden Adelaide, med förhållandevis svalt klimat. Vin odlades redan på 1870-talet, men de flesta gårdarna lade ned produktionen på 1930-talet. På 1970-talet började nya odlare göra försök att odla i området igen, och de kommande decennierna drog regionen nytta av det växande intresset för vin odlade i svala klimat. Området omfattar omkring 3 000 hektar.

  Källor: Statliga Wine Australia, South Australia Green Industries.

  Relaterade artiklar

  Till toppen