Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september 2017

  ”Min skyldighet att ta upp övergrepp”

  Hallå där Jeanette Richert (C), före detta hundimportör, som pekades ut i TV4:s program Djurskyddsinspektörerna och nu kandiderar till riksdagen för norra och östra valdistriktet i Skåne.

   Jeanette Richert kandiderar till riksdagen för Centerpartiet.
  Jeanette Richert kandiderar till riksdagen för Centerpartiet.

  Varför vill du ställa upp i valet?

  – På grund av djurskyddsfrågorna och hur de hanteras av myndigheterna. Djurskyddet är en viktig centerfråga och jag är en av många som har upplevt vad som händer när man råkar ut för länsstyrelsens godtycke och maktfullkomlighet.

  – De långtgående konsekvenser som kan bli följden av att bli utsatt för länsstyrelsens kontrollanter, och även den stora skam det för med sig oavsett skuldbördan, är tillräckligt för att bli helt knäckt och i värsta fall ta livet av sig. 

  Du importerade och sålde under några år valpar i stor skala, en verksamhet som var föremål för flera inspektioner från länsstyrelsens sida och slutade med att du fick djurförbud. Hur tror du väljarna ser på det?

  – Vem annars skulle ta i dessa frågor? Ingen vill smutsa ned sig med detta. Jag har många gånger försökt övertala mig själv att inte ge mig in i det här politiskt. Men jag känner att det är min skyldighet att ta upp de allvarliga övergrepp som sker.

  Besluten som rör dig har backats upp av de domstolar som prövat ärendena, ända upp i högsta instans. Menar du att domstolarna går i länsstyrelsernas ledband?

  – Ja, förvaltningsdomstolarna gör det. De prövar inte bevis, ibland läser de inte ens vad det står i handlingarna. De bara stämplar och skickar tillbaka. Det är ytterst få gånger jag fått en muntlig prövning.

  – Därför har jag motionerat till centerstämman nu i helgen om att frågor om djurförbud ska prövas av tingsrätt, inte av en förvaltningsdomstol. Man ska inte kunna få ett livslångt djurförbud av en enskild inspektör. Det är helt rättslöst.

  Är du inte rädd att bli stämplad som rättshaverist?

  – Nej, det är jag inte. Det är otroligt många som vet om vad som försiggår. Men ingen vågar säga något. Det är inte lagarna i sig det är fel på, det är tillämpningen som är så fruktansvärd.

  Du har i dag skulder på över en och en halv miljon kronor, bland annat en skatteskuld på närmare 900 000 kronor. Varför ska man rösta på en politiker som inte kan sköta sin privatekonomi?

  – Skulderna är inte länsstyrelsens fel, men att jag hamnat i den situationen är en direkt följd av länsstyrelsens beslut. Jag hade alla tillstånd som behövdes och var övertygad om att jag hade ett bra samarbete med länsstyrelsen.

  – Sen blev jag fullständigt förintad framför tv-kamerorna. Mitt tillstånd drogs in och då sa bankerna upp mina lån. Nu håller jag på att sälja av min mark för att betala vad jag kan. Dessutom har jag tagit kontakt med en skuldsanerare.

  LÄS MER: Byggde nytt stall – ändå väntar vitePREMIUM: Embargo stoppar inte Arla i RysslandLÄS MER: Länsstyrelsen slog hårt mot stor hästföretagarePREMIUM: Nytt golv aggressivt mot mjuka klövarLÄS OCKSÅ: Ryssland sprider falsk nyhet om djurbordellerLÄS OCKSÅ: ATL provkör nya Valtran

  Relaterade artiklar

  Till toppen