Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2018

  Miljöutskott får inflytande över Cap

  Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken har orsakat en dragkamp i EU-parlamentet. Miljöutskottet vann.

   Jytte Guteland (S) hade helst sett att EU-parlamentets Miljöutskott fått ensamt ansvar för delar av Cap-reformen, men är glad att miljöpolitikernas inflytande över processen ökat.
  Jytte Guteland (S) hade helst sett att EU-parlamentets Miljöutskott fått ensamt ansvar för delar av Cap-reformen, men är glad att miljöpolitikernas inflytande över processen ökat. FOTO: Mathieu CUGNOT

  EU-parlamentets Miljöutskott får mer att säga till om i reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Parlamentets ordförandekonferens har gett utskottet stärkt status i beslutsprocessen när det gäller lagstiftningen kring de nationella strategiska planer som ska bli grunden för den nya jordbrukspolitiken. Nu måste Jordbruksutskottet, som har huvudansvaret för ärendets resa genom parlamentet, ta större hänsyn till Miljöutskottets åsikter.

  Med i förhandlingarna

  Jytte Guteland (S), svensk EU-parlamentariker i Miljöutskottet, ser den gemensamma jordbrukspolitiken som en del i ett Europa som blir klimat- och miljövänligare.

  – När vi reformerar Cap behöver de här dimensionerna vara vägledande.

  I tidigare reformer har Jordbruksutskottet ensamt lett beredningen av alla delar av lagstiftningen, och representerat parlamentet i förhandlingar med Rådet och EU-kommissionen. Andra utskott har fått lämna synpunkter, men det har varit helt upp till det ansvariga utskottet att bestämma vad det vill göra med dem. Nu måste Jordbruksutskottet lyssna på miljöpolitikerna, och de ska vara representerade i trepartsförhandlingarna.

  Tvingas dela med sig

  Med hänvisning till att den nya jordbrukspolitiken ska göra mer för miljön begärde Miljöutskottet att få vara ensamt ansvarigt utskott för vissa delar av lagstiftningen. Det vann det inte gehör för, men Jordbruksutskottet ville å sin sida inte ge dem något inflytande alls, och tvingas nu dela med sig av sin beredningsmakt. Jordbruksutskottets ordförande, Czeslaw Siekierski, har varnat för att det kommer att göra beslutsprocessen krångligare. Jytte Guteland har en annan syn på saken.

  – Ett förbättrat miljöskydd och klimatavtryck tror jag kan leda till en modernisering av jordbruket som i förlängningen är bra. Men då måste vi också se till att ha den sociala dimensionen med, med jobb och innovation och utveckling på landsbygden.

  LÄS OCKSÅ: Jordbruksministrarna splittrade om CapLÄS OCKSÅ: EU-parlamentet vill inte skära ned på jordbruksstöden

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen