Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 maj 2017

  Miljöorganisationer dominerade cap-enkät

  80 procent av svaren på EU-kommissionens samråd om framtidens jordbrukspolitik kom från en miljökampanj.

  FOTO: Frida Jonson

  322 912 svar kom in under de tre månader det digitala samrådet om EUs jordbrukspolitik var öppet. Av dem kom närmare 260 000, 80 procent, via kampanjen Living land, arrangerad av miljöorganisationer som WWF och European Environmental Bureau där svenska Naturskyddsföreningen är medlem.

  Kampanjen framhöll vikten av en hållbarare jordbrukspolitik med tydligare koppling till EUs miljölagstiftning, och förordade att direktstöden ersätts med riktade ersättningar för uppnådda miljömässiga och sociala mål.

  Ny jordbrukspolitik

  Från Sverige kom det in 1 885 svar. Av alla svar kom 7 procent från personer som angav att de är aktiva inom jordbruket. 3 procent kom från organisationer eller företag. Nu ska EU-kommissionen analysera svaren, och resultatet ska presenteras vid en konferens i juli. Före årsskiftet ska EU-kommissionen lägga fram en kommunikation om en ny jordbrukspolitik, med skarpa förslag väntade i början av 2018.

  Jordbrukspolitiken

  Den gällande stödpolitiken går ut 2020. Hur stora förändringar som kommer efter det är ännu oklart, men hittills har signalerna från EU-kommissionen varit att den inte kommer att föreslå en mer omfattande reform.

  Relaterade artiklar

  Till toppen