Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juli

  Miljonstöd ska säkra dricksvatten i drabbade regioner

  Havs- och vattenmyndigheten, Hav, meddelade på onsdagen att de kommer fördela 45 miljoner kronor till olika regioner i Sverige.

  Pengarna ska gå till att stärka länsstyrelsernas arbete för bättre vattenhushållning och tryggare tillgång till dricksvatten.

   Stödet på 45 miljoner kronor ska verka för bättre vattenhushållning och tryggare tillgång till dricksvatten. Arkivbild.
  Stödet på 45 miljoner kronor ska verka för bättre vattenhushållning och tryggare tillgång till dricksvatten. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  – Vi gör detta på uppdrag av regeringen. Vi ska även arbeta långsiktigt framöver med vattenresursförvaltning och -planering, säger Mats Svensson, avdelningschef på havs- och vattenförvaltningen på Hav.

  Främst är det områden som har haft stora problem med vattenbrist och torka som ska prioriteras. Men även områden som kan bli drabbade på sikt.

  – Pengarna ska gå till förbättrad vattenresursplanering, framför allt hos kommunerna, för att motverka vattenbrist och torka. Det kan lösas genom reservvattentäkter, bättre skydd av existerande täkter, samt bättre övervakning av grundvattennivåer och brunnar, säger Mats Svensson.

  Investeringar i teknik

  Bland annat kan kommuner och kommunala VA-bolag söka bidrag hos länsstyrelsen för investeringar i ny teknik samt för medfinansiering av åtgärder som kan trygga dricksvattentillgången.

  Hav uppmuntrar också samarbete över större geografiska områden, som till exempel avrinningsområden.

  Hur kan stödet påverka för lantbrukare som har drabbats av torka och vattenbrist?

  – Grundvatten och ytvatten är gemensamma resurser och ska räcka för flera syften. Har vi bättre koll på dessa resurser så kan även lantbruket stöttas, säger Mats Svensson.

  Här är områdena som prioriteras för stödet

  Blekinge, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland, Örebro, samt Östergötland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen