Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juni

  Nytt labb för lokala analyser

  Endast en bråkdel av åkrarna i Sverige är markkarterade och potentialen för jord- och spannmålsanalyser är stor. Det är bakgrunden till Hushållningssällskapet västras miljonsatsning på ett nytt laboratorium på en försöksgård utanför Grästorp.

  – Jag är övertygad om att den här satsningen ligger rätt i tiden, säger LRF:s Palle Borgström, som var på plats vid invigningen förra veckan.

   För att undkomma eventuellt dåligt väder klipptes bandet för laboratoriet inne i en närliggande maskinhall. LRF:s Palle Borgström med saxen i hand bredvid Christer Eliasson, ordförande i Hushållningssällskapet västra.
  För att undkomma eventuellt dåligt väder klipptes bandet för laboratoriet inne i en närliggande maskinhall. LRF:s Palle Borgström med saxen i hand bredvid Christer Eliasson, ordförande i Hushållningssällskapet västra. FOTO: Oskar Sjölander

  Ove Konradsson har varit vd för Hushålllningssällskapet västra en relativt kort period, men så fort han fick höra medarbetaren Pär Davidssons idé om att bygga ett eget laboratorium för jord- och spannmålsanalyser gav han grönt ljus.

  – Idén hade legat och pyrt, men plötsligt var det bara att köra och nu står vi här, säger Pär Davidsson, initiativtagare och numera också laboratoriechef.

  Allt som allt har kalaset kostat fyra miljoner kronor. Med befintliga lokaler på försöksstationen Logården mellan Trollhättan och Lidköping har det mesta kunnat satsas på maskiner och labbutrustning.

  Tre personer kommer att arbeta här och labbet är inom kort redo att ta emot prover. Till en början handlar det om jordanalyser, men flera tjänster ska erbjudas framöver såsom falltalsprover, proteinhalter och tusenkornsvikter, enligt vd Ove Konradsson. Även foderanalyser finns på kartan.

  – Vi har stora planer för laboratoriet och bakgrunden är att vi tror att inte bara lantbrukare utan även samhället ställer allt högre krav på att veta vad jordbruket kan leverera, säger han.

   Ove Konradsson, till vänster, är vd för Hushållningssällskapet västra och tryckte omedelbart på ja-knappen när en medarbetare lade fram idén om att starta ett eget laboratorium för jord- och spannmålsanalyser.
  Ove Konradsson, till vänster, är vd för Hushållningssällskapet västra och tryckte omedelbart på ja-knappen när en medarbetare lade fram idén om att starta ett eget laboratorium för jord- och spannmålsanalyser. FOTO: Oskar Sjölander

  ”Bara i början av en utveckling”

  Labbet invigdes strax innan midsommar och bandklippare var LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, som håller med:

  – Vi är inne i en stark utveckling nu när de gröna näringarna får tillgång till digitaliseringen och vi är bara i början av en utveckling där det blir billigare att hämta in fakta och analyser och kunna dra nytta av informationen för det specifika fältet. Jag är övertygad om att den här satsningen ligger rätt i tiden, sa han under sitt anförande.

   Hjärtat i labbet. Här sker jordanalyser med hjälp av en plasmabrännare.
  Hjärtat i labbet. Här sker jordanalyser med hjälp av en plasmabrännare. FOTO: Oskar Sjölander

  Inne i labbet berättar Pär Davidsson, som är civilingenjör i botten och har en doktorshatt i växtodling, om maskinparken. Fokus när nya inköp har gjorts har legat på automatiserade processer, men även återbruk har varit en viktig del för att hålla kostnader nere.

   De tomma provrören ska snart innehålla jord från fält över hela Sverige. Laboratoriet har också en hemsida där analyser kan beställas, berättar labbchefen Pär Davidsson. 
  De tomma provrören ska snart innehålla jord från fält över hela Sverige. Laboratoriet har också en hemsida där analyser kan beställas, berättar labbchefen Pär Davidsson.  FOTO: Oskar Sjölander

  Han lyfter värdet av att analyser görs närmare bonden. I dag skickas proverna ofta utomlands. LRF:s Palle Borgström lyfte också det strategiska i att ha ett sådant här labb mitt i Västergötlands jordbruksbygd.

  Själva basen i labbet handlar om att analysera markkarteringsprover, men på sikt ser laboratoriechefen Pär Davidsson fler områden för utveckling. Inte minst inom precisionsodling, som för med sig ekonomisk nytta för lantbrukaren och miljömässiga fördelar för planeten.

  – Förhoppningen är att samarbeta med SLU i Skara som är väldigt duktiga på precisionsodling och på den vägen ta fram nya metoder som kan vara till nytta för svenskt lantbruk, säger han.

   Labbchefen Pär Davidsson berättar om maskinparken och många spetsade öronen när Hushållningssällskapet västras nya laboratorium för jord- och spannmålsanalyser invigdes.
  Labbchefen Pär Davidsson berättar om maskinparken och många spetsade öronen när Hushållningssällskapet västras nya laboratorium för jord- och spannmålsanalyser invigdes. FOTO: Oskar Sjölander

  Relaterade artiklar

  Till toppen