Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juni 2019

  Miljonsatsar för att bli bevattningscenter

  SKEPPARSLÖV

  Hushållningssällskapet Skåne satsar fem miljoner kronor på att göra försöksgården Helgegården utanför Kristianstad till ett nationellt center för bevattningsfrågor. Bland annat har en toppmodern bevattningsanläggning köpts in.

   Kristoffer Gustafsson, Stefan Lundmark och Ida Lindell ska bygga upp ett nytt center för bevattningsfrågor på Hushållningssällskapets försöksgård utanför Kristianstad. Vatten och bevattning är viktiga framtidsfrågor för det svenska lantbruket, menar de.
  Kristoffer Gustafsson, Stefan Lundmark och Ida Lindell ska bygga upp ett nytt center för bevattningsfrågor på Hushållningssällskapets försöksgård utanför Kristianstad. Vatten och bevattning är viktiga framtidsfrågor för det svenska lantbruket, menar de. FOTO: Johan Joelsson

  Vatten i allmänhet och bevattning i synnerhet är ödesfrågor för lantbruket. Efter förra sommarens torka bestämde sig Hushållningssällskapet Skåne och samarbetspartnern HIR Skåne för att förverkliga planerna på att grunda ett kunskapscenter för bevattningsfrågor på den 90 hektar stora försöksgården Helgegården.

  Tanken är att skapa en intellektuell tummelplats där forskare, lantbrukare och privatpersoner kan samlas för att lära sig mer om bevattning, bevattningstekniker och vattenhushållning.

  – Den här satsningen är tänkt att ge gården en tydlig profilering på bevattningsfrågor, säger Kristoffer Gustafsson, försöksledare på Hushållningssällskapet Skåne.

   Kristoffer Gustafsson, Stefan Lundmark och Ida Lindell hoppas att forskare och lantbrukare ska komma till Helgegården för att lära sig mer om bevattningsfrågor.
  Kristoffer Gustafsson, Stefan Lundmark och Ida Lindell hoppas att forskare och lantbrukare ska komma till Helgegården för att lära sig mer om bevattningsfrågor. FOTO: Johan Joelsson

  För att få en ännu bättre bevattning på Helgegården ska en modern bevattningsanläggning av typen center pivot installeras. Med hjälp av en 431 meter lång sprinklerförsedd arm som styrs med hjälp av en app kan 51 av gårdens totalt 90 hektar bevattnas med kirurgisk precision.

  Söker effektivitet

  Syftet är bland annat att minska vatten- och energiåtgången, allt för att få en så effektiv bevattning som möjligt i de cirka 25 fältförsök som just nu utförs på gården. Men också att studera vilken typ av bevattning som är mest effektiv för olika grödor.

  – Vår målsättning är att satsningen ska komma så många som möjligt till nytta. Allt ifrån forskare och lantbrukare till dem som konsumerar kakorna i städerna, säger Ida Lindell, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

  Hushållningssällskapet hoppas att Helgegården redan till hösten ska kunna stå värd för kurser och konferenser. Bevattningsfrågan är högaktuell inom lantbruket. Vatten är exempelvis årets tema på Borgeby fältdagar 26-27 juni. Hushållningssällskapet och HIR Skåne har fått mycket positiv respons på satsningen från lantbrukarna i trakten.

  – Vi hoppas på mycket input från lantbrukarna. För vi måste samla alla goda krafter och lyfta bevattningsfrågorna till en högre nivå, säger Stefan Lundmark, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

   Ida Lindell, Stefan Lundmark och Kristoffer Gustafsson.
  Ida Lindell, Stefan Lundmark och Kristoffer Gustafsson. FOTO: Johan Joelsson

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen