Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli 2019

  Miljonböter för Valio efter nästan tioårig process

  Finska mejerijätten Valio har beslutat att inte överklaga en dom i Helsingfors tingsrätt som säger att bolaget ska ersätta de två små mejeriföreningarna Maitokolmio och Maitomaa med mer än 8 miljoner euro. Det innebär slutet för en snart tioårig process, där bland annat Arla varit inblandade.

  ”Vi är glada att processen äntligen är över”, skriver Valio i ett mejl till ATL.

   Valio måste nu ersätta Maitokolmio och Maitomaa med 3,5 respektive 4,5 miljoner euro plus ränta, samt del i rättegångskostnader.
  Valio måste nu ersätta Maitokolmio och Maitomaa med 3,5 respektive 4,5 miljoner euro plus ränta, samt del i rättegångskostnader. FOTO: Mostphotos

  Den finlandssvenska tidningen Landsbygdens folk berättade nyligen om domen, som började med en utredning hos finska konkurrens- och konsumentverket (KKV) och som senare ledde till åtal.

  Under 2016 kom högsta förvaltningsdomstolen i Finland fram till att Valio missbrukat sin dominerande marknadsställning genom att sätta ett partipris på mjölk som låg under produktionskostnaderna för att konkurrera ut andra mejerier, främst Arla. Högsta förvaltningsdomstolen fastställde därmed marknadsdomstolens beslut att bötfälla Valio på 70 miljoner euro i böter, skriver tidningen.

  Krävde mer

  Andra mejerierna har tidigare krävt Valio på ersättningar, men under processens gång har parterna förhandlat sig fram till lösningar. Det gäller Juustoportti, Arla samt de mindre mejeriföreningarna Satamaito och Ilmajoen osuusmeijeri.

  Maitokolmio och Maitomaa krävde från början sammanlagt 28 miljoner euro jämte ränta, men får nu nöja sig med 3,5 respektive 4,5 miljoner euro plus ränta och del i rättegångskostnader.

  Gräver ner stridsyxan

  Domen i Helsingfors tingsrätt kunde överklagas. Men i ett mejl till ATL skriver Valio att parterna nu kommit överens om att gräva ner stridsyxan. ”Tingrättens dom är därför slutgiltig och vi är glada att processen äntligen är över”, skriver Valio.

  Relaterade artiklar

  Till toppen