Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 maj 2019

  Flygförbud för frukt och grönt

  Från och med augusti i år ska Axfoods matkasseleverantör Middagsfrid inte använda en enda råvara som tagit luftvägen in i Sverige. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

   Middagsfrid kommer i fortsättningen att välja bort känsliga livsmedel med kort hållbarhet som flygs in till Sverige.
  Middagsfrid kommer i fortsättningen att välja bort känsliga livsmedel med kort hållbarhet som flygs in till Sverige. FOTO: Mostphotos

  ”Klimatfrågan blir allt viktigare för våra kunder. Vi komponerar därför våra recept med färska råvaror som i första hand producerats i Sverige eller som, oavsett ursprungsland, aldrig belastat klimatet med en flygtur”, säger Mikael Sahlsten, Affärsområdeschef för Middagsfrid, i pressmeddelandet.

  Citrongräs, papaya, sugarsnaps, sockerärtor och sparris som inte odlas i Europa under vintern, tillhör några av de känsliga livsmedel med kort hållbarhet som ofta eller alltid flygs in till Sverige, skriver Axfood i pressmeddelandet.

  ”Gröna klimatvärstingar”

  ”Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Därför planerar vi numera våra recept genom att helt välja bort sådana råvaror”, säger Mikael Sahlsten.

  Sedan tidigare använder Middagsfrid enligt egna uppgifter uteslutande svenskt kött och fågel, ägg från frigående höns och fisk som inte är rödlistad.

  Relaterade artiklar

  Till toppen