Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti

  Metsä Board: Svagare massamarknad sänktes andra kvartalet enligt VD

  Den finländska förpackningstillverkaren Metsä Board nådde inte upp till analytikernas förväntningar på det andra kvartalets resultat. På Helsingforsbörsen backade aktien.

  "Resultatet tyngdes av den fortsatta försvagningen av massamarknaden, samt av flera planerade underhållsstopp vid våra anläggningar i Finland", kommenterar vd Mika Joukio i delårsrapporten.

   Metsä Board - Kaskinen.
  Metsä Board - Kaskinen. FOTO: Pressbild: Per Ågren / Media-Bild, Sweden

  Metsä Board redovisar ett resultat före skatt på 41,9 miljoner euro för det andra kvartalet. Enligt Infront Datas sammanställning av sex analytikers prognoser väntades ett resultat före skatt på 46,9 miljoner euro.

  Det justerade ebit-resultatet blev 41,0 miljoner euro och det rapporterade rörelseresultatet uppgick till 46,4 miljoner euro. Snittprognosen låg på 51,2 miljoner och inkluderade 0 i engångsposter.

  Osäkerhet i marknaden

  För falskartong har efterfrågan och priser varit stabila under kvartalet. I affärsområdet Americas har ”goda resultat” uppnåtts till följd av bättre mix, medan en svagare marknad för liner i synnerhet i Europa har sänkt det genomsnittliga försäljningspriset, uppger bolaget.

  Inför det tredje kvartalet spår Metsä Board att det jämförbara rörelseresultatet ska försvagas, jämfört med föregående kvartal.

  ”Det råder fortfarande osäkerhet om marknaden, i synnerhet för massa och liner. Marknadssituationen för falskartong är dock gynnsam”, skriver Mika Joukio.

  Metsä Board handlades vid 11.15-tiden till omkring 4:33 euro i Helsingfors, en nedgång med drygt 4 procent för dagen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen