Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 november 2019

  Mera muskler i dansk robot

  Danska Robotti är en av de första lantbruksrobotarna som serietillverkas och säljs. Nu kommer en fjärde modell med hela 150 hästkrafter.

  Den tidigare största modellen var på 75 hästkrafter. Nu kommer en ny modell av Robotti, från danska Agrointelli, med dubbla effekten. Under huvarna, för det är en på varje sida, sitter två Kubota-motorer på 75 hästkrafter vardera.

  – Den ena används för framdrift och den andra till kraftuttaget, säger produktchef Frederik Rom.

  Det finns också modeller med 25 och 50 hästkrafter, men maskinerna med 75 och 150 hästkrafter blir lite mera all round och klarar även tyngre jobb och styvare jord.

  Roboten har en vanlig trepunktslyft och går alltså att använda med många olika befintliga redskap. ATL var nyligen på en demonstration där man radrensade sockerbetor, men det går även att harva, så och spruta med den.

   Olika redskap kan monteras i den helt vanliga trepunkten.
  Olika redskap kan monteras i den helt vanliga trepunkten. FOTO: Hans Dahlgren

  LÄS MER: Allt från Agritechnica

  Det hela började som ett forskningsprojekt. Då var siktet inställt på att roboten skulle vara elektrisk. Men ganska snart insåg man att batterikapaciteten inte var tillräcklig med dagens teknik och att maskinen skulle bli alldeles för tung och därmed motverka ett av syftena med den – att minska markpackningen genom ett lågt marktryck.

  Idag rullar maskiner även utanför Danmark i Norge, Belgien, Holland och Tjeckien. Man har även en demomaskin i Kalifornien.

  – Vi upplever mest efterfrågan från grönsaksodlare, till exempel lök, betor och spenat. Och intresset är framförallt stort från ekologiska odlare.

   Frederik Rom, produktchef på Agrointelli.
  Frederik Rom, produktchef på Agrointelli. FOTO: Hans Dahlgren

  Läs alla våra artiklar om Robotti här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen