Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari

  Bristen på utsäde dämpas efter positivt EU-besked

  Sverige får rätt att använda viss typ av utsäde ytterligare en säsong. EU:s besked gör att bristen på vårutsäde minskar.

   Förra årets torka och dåliga skördar ledde till brist på utsäde för flera olika växtslag, bland annat korn och havre i Sverige.
  Förra årets torka och dåliga skördar ledde till brist på utsäde för flera olika växtslag, bland annat korn och havre i Sverige. FOTO: David Larssonq

  Det meddelar Näringsdepartementet i ett pressmeddelande på måndagen.

  Både utsädesbranschen och Jordbruksverket har varnat för omfattande brist på utsäde inför våren. Beskedet från EU innebär ett undantag som gör att utsäde som annars hade använts till foder nu får säljas ytterligare en säsong.

  – Torkan slog hårt mot svenska lantbrukare och svensk matproduktion. Många har haft det tufft. Det här undantaget kommer, tillsammans med det utsäde som vi har erbjudits från våra grannländer, att minska bristen på utsäde inför vårsådden. Det är goda nyheter för lantbruket, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett uttalande.

  Som ATL rapporterat handlar det bland annat om omkring 8000 hektar med tröskat utsäde som ligger på lager hos odlare i Sverige. Detta utsäde fältbesiktigades av Jordbruksverket i somras och får nu, i och med dispensen från EU, säljas och användas redan i vår.

  – Tanken bakom dessa fältbesiktningar var att minska utsädesbristen genom att använda utsädet en säsong längre än vad som är tillåtet enligt regelverket, säger Ingrid Karlsson på växtregelenheten vid Jordbruksverket i en kommentar.

  Utsäde från grannländer

  I somras lämnade Sverige in en ansökan om undantag från utsädesreglerna till EU. Sverige har också frågat grannländerna om de har mer utsäde att sälja.

  Den svenska spannmålsskörden minskade med 45 procent 2018 jämfört med skörden 2017, visar ny statistik från Jordbruksverket. Detta kan jämföras med en minskning om 28 procent i Danmark och 20 procent i Finland.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen