Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september

  Mer svenska pengar till landsbygdsprogrammet

  Landsbygdsprogrammet tillförs medel i höstbudgeten för att kompensera för mindre EU-pengar från och med nästa år.

  FOTO: Jessica Gow/TT

  Även om EU:s långtidsbudget för perioden 2021 till och med 2027 inte är färdigförhandlad räknar regeringen och de budgetsamarbetande partierna Centerpartiet och Liberalerna med att de föreslagna minskningarna i EU:s jordbruksbudget antas. Det ger lägre EU-insats till landsbygdsprogrammet för Sveriges del. I budgeten för 2021 ökas därför den svenska finansieringen av landsbygdsprogrammet.

  – De satsningar vi har i den här budgeten tillsammans med tidigare aviserade satsningar innebär sammanlagt ungefär 5,2 miljarder per år under 2021 och 2022. Det är under den övergångsperiod tills EU:s nya jordbrukspolitik träder i kraft 2023, sa finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade höstbudgeten vid en presskonferens på måndagsmorgonen.

  EU:s långtidsbudget förändras inte 2023 så ska nivån på landsbygdsprogrammet upprätthållas kommer det att krävas större svensk medfinansiering även 2024 och framåt.

  FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Pengar till civil beredskap

  Debatten kring förändringarna i hur slaktavgifterna beräknas har inte satt några spår i höstbudgeten. Nedsättningen av avgifterna ligger kvar på 107 miljoner kronor. Anslaget för konkurrenskraftig livsmedelssektor, där en del av medlen för den nationella livsmedelsstrategin, ligger, minskas.

  Det dominerande temat för budgeten är förstås pandemin, med rekordstora krisåtgärder. En ökad medvetenhet om hur sårbart samhället är syns, om än i mindre skala, i att det läggs pengar på civil beredskap. Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket får alla extra medel för att delta i en återuppbyggnad av totalförsvaret.

  LÄS MER: Flera förändringar för lantbruket i höstbudgetenLÄS MER: Budgetsvängning om pengar till stödstrulLÄS MER: Pengar till naturskydd och biogas i budgeten

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen