Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 mars

  Mer restavfall och matsvinn kan bli foder

  Mer matsvinn från livsmedelsindustrin kan bli djurfoder, enligt ny rapport från Jordbruksverket. På så sätt kan miljöpåverkan minska och livsmedelskedjan blir mindre sårbar.

   Överblivet bröd är en av de produkter som blir till djurforder i dag. Nu vill Jordbruksverket göra det möjligt att fler resurser ska gå att ta till vara.
  Överblivet bröd är en av de produkter som blir till djurforder i dag. Nu vill Jordbruksverket göra det möjligt att fler resurser ska gå att ta till vara. FOTO: Mostphotos

  Foder måste alltid vara säkert. Därför ser man enligt rapporten störst potential hos matsvinn från livsmedelsindustrin, hos grossister och lager. Det beror på att hushållens svinn och matsvinn från restauranger innebär en risk för smittor.

  Men matsvinnet ska inte endast tas till vara i perioder av torka eller annan foderbrist utan även i normala tider, enligt rapporten. Restprodukter och matsvinn som redan i dag används till foder är bland annat bröd, potatis, melass, drav och drank. Rapporten menar att matsvinn och restprodukter med vegetabiliskt innehåll är mest intressant för att hålla nere smittorisken.

  ”Kan göra mer”

  Livsmedelsföretag som vill lämna ut foder kontrolleras i dag av två olika myndigheter. Därför föreslår Jordbruksverket att man ska se över ifall kontrollen kan samordnas inom områdena livsmedel, animaliska biprodukter och foder. På så sätt kan man minska kostnaderna.

  ”Vi tror att fler kan göra mer för att livsmedelskedjans resurser ska tas till vara”, säger Karin Lindow på Jordbruksverket, som har lett arbetet med rapporten, i ett pressmeddelande.

  Jordbruksverket har tagit fram rapporten i samarbete med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket.

  ATL TV: SLU-projekt jobbar för mer vass i foderstaten

  Relaterade artiklar

  Till toppen