Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari 2017

  Mer ekomark behövs

  För att klara efterfrågan på ekologisk mat behöver Danmark lägga om ytterligare 60 000 hektar till ekologisk odling skriver ekoweb.nu.

   I Danmark råder akut brist på ekologiska grönsaker och frukt men även foderspannmål.
  Bild 1/3 I Danmark råder akut brist på ekologiska grönsaker och frukt men även foderspannmål. FOTO: Mostphotos
  Bild 2/3
  Bild 3/3

  Trots att de danska ekologiska lantbrukarna blir allt fler, bland annat på grund av dålig lönsamhet inom det konventionella jordbruket, räcker inte de ekologiska arealerna i Danmark till. Enligt organisationen Organic Denmark behövs en fördubbling av grönsaksproduktionen och en sexdubbling av fruktodlingen. De 60 000 hektar som redan nu ligger i omställning mot ekologisk produktion räcker inte för att möta efterfrågan utan det krävs lika mycket mark till.

  – Danskarna lägger konstant fler och fler ekologiska varor i varukorgen och det ger utrymme för markant fler ekologiska lantbrukare och mer ekologisk jordbruksmark, säger Henrik Hirdborg, marknadschef vid Ökologiska Landsforeningen.

  Det är akut brist på ekologisk frukt och grönsaker men också på ekologisk foderspannmål. Beräkningar visar att det fattas cirka 80 000 ton foderspannmål. Anledningen uppges vara att den ekologiska djurproduktionen växer med cirka två miljoner djur de närmaste två åren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen