Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 maj 2017

  Mejerimedlemmar välkomnar samgåendet

  Samgåendet med Arla välkomnas av medlemmar som ATL har talat med.

  – Arla har mycket muskler och jag hoppas att det ska bli bra, säger lantbrukaren Lennart Walleräng som har ett livslångt engagemang i Gefleortens Mejeriförening.

   Så här såg det ut för några år sedan när Martin och Erik Bengtsson tog en sista tur med Milkokartongen. Om förhandlingarna med Arla går i hamn kan det kanske snart bli dags att sätta upp nya reklamplakat.
  Så här såg det ut för några år sedan när Martin och Erik Bengtsson tog en sista tur med Milkokartongen. Om förhandlingarna med Arla går i hamn kan det kanske snart bli dags att sätta upp nya reklamplakat. FOTO: Ann Lind n

  Spekulationerna kring ett samgående har gått heta sedan några månader tillbaka, och i dag blev det känt att Gefleortens Mejeriförening har vänt sig till Arla för att få till en fusion.

  Beslutet på föreningsstämman var enhälligt, och välkomnas av medlemmar som ATL har pratat med.

  Lantbrukarna Martin och Erik Bengtsson lämnade Arla för några år sedan för att gå in i det lilla mejeriet Gefleorten och är i dag positiva till ett samgående.

  – Vi var med i Milko förut, och sen Arla, Gefleorten och nu blir det Arla igen, säger Martin Bengtsson när vi når honom på telefon.

  LÄS ÄVEN: Så mycket betalade Arla för Milko

  ”Ser bättre ut nu”

  Även om världsmarknadspriset avgör hur villkoren kommer att utveckla sig på lång sikt, räknar brodern Erik Bengtsson med att de kommer att tjäna på att bli Arlabönder den här gången. Enligt Erik Bengtsson ser förutsättningarna betydligt bättre ut än när Milkobönderna gick upp i Arla.

  – Jag som är ekologisk bonde kommer få det rätt skapligt som Arlaproducent, säger han.

  Att vara medlem i Gefleorten har varit ”jättetrevligt” för att använda Erik Bengtssons egna ord.

  – Men Arla är bra det också. Det var ett enhälligt beslut på stämman. Jag tror vi är för små.

  Även lantbrukaren Lennart Walleräng i Hedesunda är inne på samma linje.

  – Jag tycker att det låter positivt. Vi kommer in i en förening som har lite mer muskler. Det är det som fattas i lilla Gefleorten. I dag ska man tillverka så mycket grejer. Laktosfritt och kvarg går ju fram väldigt starkt och här har vi små möjligheter. Annars har det alltid varit en välskött förening, säger Lennart Walleräng.

  Gotlandsmjölken

  Han beskriver hur han praktiskt taget är infödd i föreningen, och säger att han kommer att sakna det speciella samarbete som har funnits.

  – Men man har många vänner i Sverige som är Arla-medlemmar, och jag har inte hört något negativt. Därför tror jag att det blir bra.

  Även Lennart Walleräng tycker att det är viktigt att slå vakt om den lokala närvaron. Att bevara varumärket är en av Gefleortens viktigaste ingångar när de sätter sig vid förhandlingsbordet med Arla.

  – Arla har ju sin Gotlandsmjölk så det är något som jag skulle se som väldigt bra. Gävleorten är ju ett inarbetat varumärke, säger Lennart Walleräng.

  Relaterade artiklar

  Till toppen