Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti 2019

  Miljardförlust för mejerijätte

  Mejerijätten Fonterra redovisar en förlust på drygt 5,3 miljarder svenska kronor efter att flera av deras verksamheter runt om i världen är i sämre skick än väntat.

   Fonterra redovisade oroande siffror även förra året. Då gick företaget med en förlust på 2,5 miljarder svenska kronor. Arkivbild.
  Fonterra redovisade oroande siffror även förra året. Då gick företaget med en förlust på 2,5 miljarder svenska kronor. Arkivbild. FOTO: Fonterra

  En grundlig genomgång har gjorts av mejerijätten Fonterra och dess dotterbolag som visar att företaget är i mycket sämre skick än väntat, rapporterar Landbrugsavisen. Nu tvingas Fonterra skriva ner miljarder kronor och de största nedskrivningarna sker i Brasilien, Kina, Venezuela och Nya Zeeland. I det sistnämnda landet stänger även Fonterra en av deras största fabriker, Dennington, vilket har skapat stort missnöje i staden.

  5,3 miljarder i förlust

  Det nya Zeeländska företaget har haft det knakigt ett tag och redovisade förluster även förra året men då på ”bara” 2,5 miljarder svenska kronor. Årets grundliga granskning av finanserna kommer först att officiellt vara klar i september i år men Fonterra har lovat att hålla alla aktieägare uppdaterade om den ekonomiska situationen med löpande rapporter.

  ”Vi förstår att jordbrukare och aktieägare är, med rätta, frustrerade av dessa nedskrivningar. Men jag försäkrar dem att det inte på något sätt påverkar vår förmåga att fortsätta arbeta. Vårt kassaflöde är fortsatt starkt och vår skuld minskas”, säger VD Miles Hurell till Landbrugsavisen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen