Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 november 2019

  Mejerijätten Lactalis anklagas för att mörka siffror

  Vaux, Frankrike

  Ett franskt jordbrukarfack stämde nyligen mjölkjätten Lactalis och anklagar företaget för att försöka hemlighålla sina resultat.

  – Vi misstänker att industriägare berikar sig genom att betala oss dåligt för mjölken, säger Nicolas Girod språkrör för facket Confédération Paysanne.

   Nicolas Girod, språkrör för den franska fackliga organisationen Confédération Paysanne och mjölkproducent.
  Nicolas Girod, språkrör för den franska fackliga organisationen Confédération Paysanne och mjölkproducent. FOTO: Andréa Blanchin/Confédération Paysanne

  Nicolas Girod driver en gård med 40 kor tillsammans med sin bror i Jurabergen i östra Frankrike.

  – Vi får ovanligt bra betalt för mjölken eftersom den ska användas för tillverkningen av Comté-ost. Men många av mina kollegor får betalt under produktionskostnaderna, säger han.

  Nicolas Girod är språkrör för ett av de franska jordbrukarfacken, Confédération Paysanne, som i oktober stämde Lactalis för att företaget inte hade offentliggjort sin årsredovisning för 2018.

  Enligt fransk lag ska stora företag offentliggöra sin årsredovisning, i allmänhet senast i juli, men regeln efterföljs inte alltid.

  Bjöd plötsligt in journalister

  I Frankrike har Lactalis, som bland annat äger Skånemejerier, rykte om sig att vara hemlighetsfullt. Företagsledningen fick till exempel kritik för att vara tystlåten efter att en av företagets fabriker hade levererat salmonellasmittad bröstmjölksersättning för två år sedan.

  Men i februari i år väckte företaget förvåning genom att kalla en grupp utvalda journalister till en presskonferens för att presentera sina ”resultat”.

  ”Det var första gången för Lactalis, mjölkjätten som är känd för att vara extremt diskret”, skrev till exempel ekonomitidskriften Les Echos och citerade Lactalis styrelseordförande Emmanuel Besnier:

  ”Många familjeföretag vill inte presentera sina resultat, och jag har länge bedömt att det inte är bra att avslöja sig för mycket för konkurrenterna.”

  Journalisterna fick bland annat veta att Lactalisgruppens omsättning för 2018 var 18,5 miljarder euro. De fick också ta del av de stora dragen i den ekonomiska utvecklingen från och med 2015.

  – Problemet är att Lactalis själva vill välja vilka siffror som ska offentliggöras, säger Nicolas Girod.

  Facket fortsätter utreda

  Redan dagen efter fackets stämning levererades årsredovisningen till Handelsdomstolen i Paris. Domstolen som behandlade ärendet dömde därför enbart företaget till att betala fackets rättegångskostnader.

  Enligt Lactalis pressavdelning berodde förseningen på administrativt krångel från domstolens sida. Men Nicolas Girod är övertygad om att stämningen tog skruv. Nu kommer hans fackförbund att studera resultaten ingående.

  – Det kommer att ta tid, eftersom Lactalis är en stor grupp med många förgreningar i olika länder. Vårt mål är att reda ut om ägarna drar ekonomisk vinning av att jordbrukarna får för dåligt betalt, säger han.

  Confédération Paysanne är inte ute efter att skapa problem för Lactalis, framhåller han.

  – Men eftersom företaget dominerar på den franska mejerimarknaden, påverkas även de priser som kooperativen betalar.

  Lactalis

  • Frankrike har omkring 65 000 mjölkproducenter.

  • Lactalis köper mellan 20 och 25 procent av den totala mängden mjölk som produceras i landet.

  • Det är ett familjeföretag som bildades 1933. Idag är det världsledande inom ostproduktionen, och ett av världens femton största livsmedelsföretag, och tillverkar bland annat märken som Président, Galbani och Lactel.

  • Gruppen har 250 produktionsenheter i 50 länder, och 80 000 medarbetare i 94. Lactalis äger Skånemejerier sedan 2012.

  • Årsomsättningen är 18,5 miljarder euro (alltså cirka 199 miljarder SEK), varav 59 procent kommer från verksamhet i Europa.

  Källa: Lactalis

  Relaterade artiklar

  Till toppen