Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 maj 2019

  Mejerier överklagar beslut från Konkurrensverket

  Arla, Norrmejerier och Falköping ska överklaga Konkurrensverkets beslut att stoppa försäljningen av ostarna Herrgård, Grevé och Präst.

  – Affären ligger och väntar så vi vill agera så fort som möjligt, säger Anders Fredriksson, VD för Norrmejerier till ATL.

   Konkurrensverkets beslut att stoppa försäljningen av ostarna Herrgård, Grevé och Präst kommer att överklagas av Arla, Norrmejerier och Falköping.
  Konkurrensverkets beslut att stoppa försäljningen av ostarna Herrgård, Grevé och Präst kommer att överklagas av Arla, Norrmejerier och Falköping. FOTO: Mostphotos

  Det blev en framgångsrik Valborgsmässoafton för Skånefalangen i det så kallade ostkriget. Precis i slutet av dagen kom ett beslut från Konkurrensverket om att stoppa affären som stämman i Svensk Mjölk beslutade om i fjol – att sälja rätten till Herrgård, Grevé och Präst till ett bolag som ägs av Arla, Norrmejerier och Falköpings mejeri.

  För ATL uppger nu de tre köparbolagen, som företräds av Norrmejerier, att de kommer att överklaga Konkurrensverkets beslut. Anledningen är att de inte delar myndighetens uppfattning att konkurrensförhållandet på marknaden förändras av den föreslagna affären och att de dessutom anser att de har en skyldighet att försvara svenska mjölkbönders tillgångar mot utländska intressen.

  ”Måste vilja någonting”

  Formuleringen om utländska intressen syftar till franska Lactalis, som köpte Skånemejerier AB av mjölkbönderna i Skånemejerier ekonomisk förening 2012. Skånemejerier AB och Lactalis utmanade sedan rätten till ostarna i ett hemligt så kallat skiljemål. Detta ledde till konflikter inom föreningen Svensk Mjölk som i nuläget äger varumärkena, och där både Skånebönderna och de övriga mjölkkooperationerna i Sverige är representerade.

   Åke Hantoft, ordförande Svensk Mjölk.
  Åke Hantoft, ordförande Svensk Mjölk. FOTO: Ann Lindén

  ATL har pratat med ordföranden i Svensk Mjölk, Åke Hantoft, som tidigare var ordförande i multinationella Arla.

  Är det inte dags att lägga undan prestigen nu och komma överens i Svensk Mjölk?

  – Det har vi försökt hela tiden. Att vi har jobbat för mjölkböndernas bästa, det har vi poängterat många gånger, säger Åke Hantoft.

  Men om man läser Skåneböndernas inlagor i tidigare instanser så vill de antingen ha bättre betalt för varumärkena eller vara med och köpa varumärkena?

  – Men då får de väl säga det! Det är klart att jag kan sätta mig och sluta fred, men när man sätter sig vid en förhandling så måste man vilja någonting, säger Åke Hantoft.

  Hur ser du på att låta varumärkena bli regionala specialiteter då, som Lactalis vill?

  – Ja då får ju Svensk Mjölk släppa dem och då är de i min mening inte värda någonting. Just nu har vi ju ett bud på 240 miljoner på dem, säger Åke Hantoft.

   Norrmejeriers VD Anders Fredriksson: ”Affären ligger och väntar så vi vill agera så fort som möjligt”.
  Norrmejeriers VD Anders Fredriksson: ”Affären ligger och väntar så vi vill agera så fort som möjligt”. FOTO: Jan Lindmark

  Staten vinner ofta – men inte alltid

  Enligt statistik på Konkurrensverkets hemsida har myndigheten yrkat på förbud i 13 liknande fall av företagskoncentrationer. I åtta fall har myndigheten vunnit, i sex fall genom att företagen valt att avbryta affären under processen och i två fall genom att myndigheten vunnit i domstol. I resterande fem fall har myndigheten förlorat.

  Maria Ulfvensjö Baltatzis, som är ansvarig för denna typ av ärenden på Konkurrensverket, uppger att myndigheten genomfört en ”väldigt omfattande prövning”, där en specialgrupp gjort intervjuer, gått igenom material och gjort ekonomiska analyser. Men att mejerierna nu överklagar har hon inga kommentarer till.

  – Vi har gjort vår utredning och vi har fattat vårt beslut, och det är deras rätt att överklaga, säger Maria Ulfvensjö Baltatzis.

  Parallellt med processen pågår en skiljeprocess där Skånemejerier ekonomisk förening klandrat beslutet i Svensk Mjölk om den affär som Konkurrensverket nu stoppat. Styrelsen i Svensk Mjölk har telefonmöte den 9 maj och stämman är den 23 maj i Stockholm.

  ATL har sökt ordföranden för Skånemejerier ekonomisk förening, Anders Rolfsson, som väljer att inte kommentera.

  Relaterade artiklar

  Till toppen