Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juli 2020

  Medlemsländerna splittrade över Cap-reform

  Vitt skilda åsikter om hur höjda miljöambitioner ska förverkligas bland EU-ländernas jordbruksministrar.

   Julia Klöckner leder jordbruksministerrådet under Tysklands ordförandeskap.
  Julia Klöckner leder jordbruksministerrådet under Tysklands ordförandeskap. FOTO: Zucchi-Enzo

  Miljö- och klimatåtgärder i Cap, den gemensamma jordbrukspolitiken, var temat när EU:s jordbruksministerråd träffades i Bryssel efter ett halvår av videomöten. Att avståndet likväl fortfarande är långt till enighet framgick av de sammanlagt närmare sex timmar långa diskussionerna om reformen av stödpolitiken och hur EU-kommissionens föreslagna Jord till bord-strategi ska inlemmas i den.

  Till vattendelarna hör de miljöersättningar som föreslagits i direktstödsdelen av Cap. De ska vara obligatoriska för medlemsländerna att erbjuda men frivilliga för bönderna, och frågan är om det ska öronmärkas resurser för dem. Blir det så måste det göras klart vad som händer med oanvända medel om lantbrukarnas intresse inte matchar vad som avsatts.

  Debut för Tyskland

  Hur stor andel av jordbruksmarken som måste sparas för icke-produktiva, miljöfrämjande, åtgärder råder det också stor oenighet om. Det uttrycktes även mycket skepsis över hur EU-kommissionen vill säkra att medlemsländerna gör verkstad av Jord till bord-strategins mål.

  Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner höll sitt första rådsmöte som ordförande. Hon konstaterade en gammal sanning när det gäller jordbrukspolitiska reformer. Alla medlemsländer vill ha ett regelverk som ger dem stort utrymme att göra anpassningar till lokala förutsättningar, samtidigt som de vill att alla länder ska behandlas lika.

  – Det finns förstås en viss spänning mellan de kraven, sa Julia Klöckner vid en av mötets presskonferenser i måndags.

  Tysklands plan är att nå enighet om både Jord till bord-strategin och Cap-reformen vid rådsmötet i oktober.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen