Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juli

  Ingen dispens för medel mot rapsfluga

  Kemikalieinspektionen avslår en ansökan från LRF om nöddispens för växtskyddsmedlet Conserve. Avslaget kommer efter det att dispens tidigare beviljats sex år i rad.

   Salladskål kan angripas av rapsfluga vid odling på friland.
  Salladskål kan angripas av rapsfluga vid odling på friland. FOTO: Shutterstock/TT

  Conserve används för att bekämpa rapsflugans angrepp i frilandsodling av salladskål, där den kan orsaka skördeförluster på mellan 40 och 100 procent. LRF begärde i maj dispensen för ”begränsad och kontrollerad användning vid nödsituation”.

  Kemikalieinspektionen konstaterar i beslutet att det inte finns något alternativ till Conserve för att bekämpa rapsflugan i salladskål, vare sig kemiskt, biologiskt eller mekaniskt, men avslår ändå begäran om nöddispens.

  Vill se en annan strategi

  Kemi skriver samtidigt att förutsättningarna för ansökan är i det närmaste identiska med dem som rådde vid de tidigare dispensansökningarna 2013-2018 och att LRF nu måste hitta en annan strategi.

  – För att man ska bevilja dispens måste det handla om ett särskilt fall. När man söker dispens av samma orsak under flera år är det inte längre ett särskilt fall. Då är det ett permanent problem som man borde ha kännedom om och som ska lösas på annat vis, säger Jenny Larsson, handläggare på Kemikalieinspektionen.

  Kemikalieinspektionen beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen inom tre veckor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen