Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 29 maj 2002

    Med annat foder kan griskött bli nyttigare

    Genom att ändra utfodringen av slaktgrisar kan man påverka fettsyrasammansättningen i köttet, och därmed göra det nyttigare för oss människor.

    Den slutsatsen drar Anders Högberg vid
    SLU i Uppsala i en doktorsavhandling. Han har undersökt kött
    från utegående eko-grisar med vanliga slaktsvin och
    kommit fram till att köttet från de båda uppfödningsmetoderna
    skiljer sig åt vad gäller just fettsyrasammansättningen.




    Vad som är nyttigare kött för konsumenterna
    är inte en helt lätt fråga att svara på.
    Men om man ser enbart till fleromättade fettsyror är
    halterna av omega 6- och omega 3-fettsyror – och deras inbördes
    proportioner – viktiga för oss. Och generellt sett behöver
    dagens människa få i sig mer av omega 3-fettsyror.




    Anders Högbergs studier visar att utegående grisar
    hade en högre halt av omega 3-fettsyror än tradiotionellt
    uppfödda djur. Skillnaderna var dock relativt små.
    Variationer i grisköttets fettsyrasammansättning kan
    också bero på grisens kön och om den kastrerats
    eller inte.

    – Genom att ändra fodersammansättningen borde det
    gå att öka andelen omega 3-fettsyror köttet, säger
    Anders Högberg.



    I slaktsvinsuppfödning dominerar idag spannmålsdieten
    starkt.

    – Den innehåller mycket omega 6 och är också
    ganska konstlad sett ur djurens perspektiv, säger Anders
    Högberg. Den diet djuren håller i sin ursprungliga
    miljö är mer varierad och betydligt rikare på
    omega 3-fettsyror.

    Han påpekar att han inte är foderexpert, men att
    tillsats av raps- eller linolja i grisfodret skulle öka andelen
    omega 3-fettsyror i grisköttet.



    Mer fleromättade fettsyror i köttet kan försämra
    dess hållbarhet. Detta gällde dock inte de ekologiska
    grisarna i Högbergs studier. De naturliga antioxidanter grisarna
    får i sig genom det gräs de betar, motverkar nämligen
    att köttet härsknar. Dessa antioxidanter måste
    alltså tillsättas ett foder som innehåller raps-
    eller linolja för att inte köttets hållbarhet
    ska försämras.



    Anders Högberg har inom ramen för sin doktorsavhandling
    också utfört försök där råttor
    matats med foder med olika innehåll av omega 6- och omega
    3-fettsyror samt mättade fettsyror. Försöken visade
    att råttor som fått foder med en högre halt omega
    3-fettsyror mådde bättre och läkte sår snabbare.

    Anja Thorsén

    Till toppen