Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober

  Efter aktivistintrång – han sätter in vaktbolag

  Efter den senaste tidens aktivistintrång i Skåne sätter grisbonden Mattias Espert in ett vaktbolag.

  – Min största oro är konsekvenserna det kan medföra med det smittoläge vi har just nu, säger han till ATL.

   Mattias Espert driver grisproduktion med 3 000 grisar och 25 anställda.
  Mattias Espert driver grisproduktion med 3 000 grisar och 25 anställda. FOTO: Hans Dahlgren

  Brott mot lantbrukare ökar visar en studie från KTH som gjorts i samarbete med LRF och SLU. Där framgår även att de flesta brotten begås i södra Sverige, vilket visar sig inte minst i Skåne där en våg av intrång har skett senaste tiden.

  I slutet av september fick minst fyra nötgårdar i nordöstra Skåne besök av aktivister som bland annat klippte upp stängsel och släppte ut djur. LRF Skåne gick då, för andra gången, ut med en varning till gris- och nötföretagare efter indikationer att aktivister planerat intrång.

  Anlitade vaktbolag

  Grisbonden Mattias Espert, som är vice ordförande i Sveriges Grisföretagare, har själv nyligen utsatts för intrång. Han beskriver en stor olustkänsla över att veta att obehöriga människor varit inne hos djuren.

  – Jag har haft intrång tidigare, runt 2014, sedan har det varit ganska lugnt. Men för drygt två veckor sedan stod en av dörrarna olåst och de tog sig in i stallarna, säger han.

  Alla besökare medför en risk för att sprida smitta, speciellt om man inte kan något om smittskydd. Detta skapar ytterligare ett orosmoment efter att flera grisgårdar i Skåne har drabbats av salmonella den senaste tiden.

  – Det är det som är min största oro och det som gör mig mest irriterad. Salmonella är en gödselsmitta som bärs med från plats till plats och konsekvenserna kan bli otroligt stora, säger Mattias Espert.

  För att säkerställa att ingen utomstående tar sig in har han nu anlitat ett vaktbolag.

  – Det är vakter som känner över dörrarna en gång per dygn, som en vanlig skyddsrond.

  Han menar att det behövs större krafttag för att få bukt med intrången.

  – Jag vet inte exakt vad som behövs göras, det lämnar jag åt experterna. Men att leva under det hotet och pressen är ingenting man vill.

  LÄS ÄVEN: Grisföretagarens råd: Ta hjälp om du drabbas av salmonella

  Uppmaningen: Anmäl

  Maria Hofvendahl Svensson är vice ordförande på LRF Skåne och hon förstår att Mattias Espert anlitat ett vaktbolag för att hålla gården säker.

  – Jag förstår honom. Vi vet att det finns salmonella på gårdar och risken för att det ska komma in smitta är katastrofal för grisproducenterna. Det kan slå undan benen för hela företaget, säger hon till ATL.

  – Den här typen av salmonella kan göra djuren allvarligt sjuka också, vilket vi vill förhindra till varje pris.

  Hon uppmanar alla som drabbas att anmäla – är det tillräckligt många incidenter på samma person är det större chans att en polisanmälan går vidare till åtal.

  – Men polisens resurser räcker inte till, vilket gör att lantbrukare får ta saken i egna händer och skapa telefonkedjor och hjälpas åt att vakta själva.

  Hon menar att anledningen till att intrången har ökat just i Skåne inte är på grund av att det tillkommer nya aktivister – utan för att det är många som har flyttat just dit.

  – Det är en liten klick i samhället och det är alltid samma människor. Förhoppningsvis tröttnar de när de ser att det inte har någon effekt.

  LÄS MER: Så skyddar du dig mot aktivisterLÄS OCKSÅ: LRF: gör gårdsplanen till en hemfridzon

  ATT TÄNKA PÅ VID HOT OM INTRÅNG

  • Lås allt som går att låsa så att de inte tar sig in till djuren.

  • Ha så många lampor som möjligt tända på gårdsplan och i byggnader.

  • Ha uppsikt över främmande fordon runt gården.

  • Filma, fota, dokumentera intrånget.

  • Bli inte provocerad och börja bråka med dem.

  • Kalla efter förstärkning från grannar.

  • Ring polisen.

  • Polisanmäl alltid och se till att ordet djurrätt kommer med i anmälan.

  Källa: LRF

  Relaterade artiklar

  Till toppen