Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 5 september 2017

    Matmöte för samman producent och köpare

    En matresa drar över landet. Vid regionala möten träffas producenter och presumtiva kunder och knyter affärskontakter. "Det finns ett stort och positivt intresse från handlare, grossister och kockar", säger Ing-Marie Jirhed, projektledare på LRF.

     Mat med tydlig avsändare ska saluföras på matmöten mellan producenter och uppköpare.
    Mat med tydlig avsändare ska saluföras på matmöten mellan producenter och uppköpare. FOTO: Torbjörn Esping

    Matmötet 2017 heter projektet som drivs av LRF och smygstartade med ett matmöte i Trollhättan redan i april. Nu följer ytterligare åtta matmöten under oktober och november.

    Det är inte självklart att producenter och tänkbara kunder hittar varandra utan vidare. Direkta möten underlättar för att presentera produktens förtjänster, men också för att höra om kunden har speciella önskemål som behöver tillgodoses för att det ska bli affär.

    Vid matmötet i Trollhättan möttes ett 40-tal producenter ett 20-tal tänkbara kunder, däribland flera kommunala upphandlare

    – Alla producenter hade minst en ny affärskontakt med sig hem, säger Ing-Marie Jirhed.

     Ing-Marie Jirhed, projektledare på LRF.
    Ing-Marie Jirhed, projektledare på LRF. FOTO: Marcus Frennemark

    Hjälp med affärstänk

    Ett konkret resultat från mötet i Trollhättan var att en mjölkproducent, som också kärnar smör, kunde lämna matmötet med en beställning av sitt gårdskärnade smör från en framstående kock.

    För att producenterna ska vara affärsmässigt taggade inför möten med slipade uppköpare erbjuder LRF också en regional utbildningsdag på temat ”lönsammare affärer” några veckor innan varje matmöte. Intresset är stort och på några håll har utbildningarna fått dubbleras för att alla ska få plats.

    Ytterligare en aktivitet erbjuds i anslutning till matmötet. Det är föreningen Exceptionell råvara som vill låta framstående kockar möta producenter av nöt-, gris och fågelkött för att tillaga, provsmaka och diskutera köttets förtjänster.

    – Vi jobbar nära våra regioner med detta för att göra varje möte så regionalt anpassat som möjligt, säger Ing-Marie Jirhed.

     Närproducerat nötkött intresserar allt fler handlare och kockar.
    Närproducerat nötkött intresserar allt fler handlare och kockar. FOTO: Ann Lind n

    Fakta Matmöte 2017

    4 oktober – Mölnlycke

    5 oktober – Luleå

    10 oktober – Kivik

    17 oktober – Örebro

    24 oktober – Strängnäs

    26 oktober – Kalmar

    14 november – Rättvik

    23 november – Uppsala

    Matmötet 2017 är ett projekt som finansieras via Jordbruksverket och EU:s landsbygdsprogram. Utbildningsinsatserna finansieras av LRF. Den totala budgeten för 2017 ligger på 2,4 miljoner kronor.

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Till toppen