Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 17 september 2016

    Matmässor för mer lokal mat i butik

    Matmässor som mötesplats för handlare och producenter ska ge mer lokala mat i butikerna.

     Dalsspira Mejeri är ett exempel på lokal producent som har avtal med Ica.
    Dalsspira Mejeri är ett exempel på lokal producent som har avtal med Ica. FOTO: Lena Karlsson

    I ett samarbete med LRF fortsätter Ica arbeta för att fler lokala producenter ska få in sina produkter i butik. Ica-butikerna drivs lokala handlare som själv har möjlighet att anpassa och bestämma sitt sortiment utifrån efterfrågan och lokal marknad.

    I genomsnitt har en butik i dag cirka tio lokala leverantörer. De vanligaste produkterna är bröd, chark och grönsaker.

    – Fria handlare över hela landet ger oss goda möjligheter att lyfta lokalproducerad mat. Dessutom är vi med och bidrar till ett levande Sverige, säger Anders Svensson, vd Ica Sverige.

    Genom att skapa en digital plattform för lokala leverantörer försöker Ica centralt att förenkla för butikerna att ta in närproducerade produkter.

    Ett annat led i arbetet är matmässor i samarbete med LRF. Mässorna genomförs på tre orter i höst; Östersund, Jönköping och Kristianstad. Tanken är att ge handlare och producenter en arena att mötas.

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Till toppen