Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2019

  Matjättar handlar brasilianskt - trots bränderna i regnskogen

  Svenska matjättarna Coop, Ica och Axfood fortsätter att importera kött och kaffe från Brasilien, rapporteras Dagens Nyheter. Detta trots att produktionen anses ha skuld till bränderna i Amazonas.

   Svenska livsmedelskedjor uppger att deras brasilianska kött inte kommer från anläggningar i Amazonas.
  Svenska livsmedelskedjor uppger att deras brasilianska kött inte kommer från anläggningar i Amazonas. FOTO: Gabriela Biro/Zuma Press/TT
   Räddningsarbetare kämpar mot bränderna i Amazonas i Manicore, Brasilien.
  Räddningsarbetare kämpar mot bränderna i Amazonas i Manicore, Brasilien. FOTO: Gabriela Biro/Zuma Press/TT

  – Vi har inte infört några restriktioner för vi har långa relationer med leverantörerna vi handlar med i Brasilien, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop till DN.

  Han säger dock att han känner sig trygg med att Coop-produkterna inte ska komma från delstater som ligger i anslutning till Amazonas och att djuren ska beta på naturliga betesmarker.

   Tobias Rydergren, presschef på Coop.
  Tobias Rydergren, presschef på Coop. FOTO: Magnus Fond

  Även Ica uppger att deras brasilianska kött inte kommer från anläggningar i Amazonas och att kaffet är certifierat för att inte komma från skövlad regnskogsmark. Inom Axfood säger man sig ha minskat inköpen från Brasilien, i stället köps mer från Uruguay.

  – Vi har hårda krav på våra leverantörer. Det kött vi köper från Brasilien ligger långt ifrån Amazonas regnskogar, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till DN.

   Axfoods presschef Claes Salomonsson.
  Axfoods presschef Claes Salomonsson. FOTO: Stefan Nilsson

  Men Johannes Cullberg, ägare till matvarukedjan Paradiset och tidigare inköpschef på Lidl sågar matjättarna.

  – Moralen är låg och det är bara plånboken som talar. Vinsten går först, säger Jonas Cullberg till DN.

  Framför allt är det stora brasilianska köttföretag som bidrar till skövlingen av Amazonas, menar Jonas Cullberg. Han menar att det är bojkott som gäller när det kommer till Brasiliens president Jair Bolsonaro och de stora brasilianska köttföretagen.

  – Bolsonaro och hans gäng skiter fullständigt i miljön och vad folk säger om dem politiskt. Den enda gång de reagerar är när det handlar om mycket pengar, säger Johannes Cullberg.

  ATL har tidigare beskrivit hur köttimport och köttkonsumtion i Sverige gått hand i hand och nu befinner sig på historiskt höga nivåer. Trenden har dock brutits. Parallellt med en svag svensk krona och ett ökat diskussion om hållbarhet har svenskt kött tagit marknadsandelar av det importerade.

  Amazonas

  Amazonas täcker nästan 40 procent av Latinamerika. Mer än hälften av Amazonas ligger i Brasilien.

  Amazonas är världens största kolsänka och brukar kallas jordens lungor. Området innehåller en tredjedel av världens skog, samt genom Amazonfloden och dess bifloder 20 procent av jordens rinnande färskvatten.

  Skog i Amazonas har länge huggits ner för att ge plats åt jordbruksmark. Den senaste tiden har svåra bränder rasat i Amazonas, som anses ha koppling till politiska och affärsmässiga intressen kring jordbruket.

  Enligt Världsnaturfonden har ungefär 20 procent av Amazonas försvunnit de senaste 50 åren.

  Källa: AFP/DN

  Relaterade artiklar

  Till toppen