Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari 2019

  Måste avliva 4 000 kor efter flygbasens utsläpp

  När utsläpp från flygbasen hamnade i dricksvattnet blev det en katastrof för en lantbrukare i USA. Han tvingas nu avliva samtliga sina 4 000 kor.

   Flygvapnets brandövningar har lett till att dricksvattnet för en stor mjölkgård har förgiftats. Samtliga 4 000 kor ska nu därför avlivas.
  Flygvapnets brandövningar har lett till att dricksvattnet för en stor mjölkgård har förgiftats. Samtliga 4 000 kor ska nu därför avlivas. FOTO: Mostphotos

  Art Schaap driver en mjölkgård i New Mexico, inte långt från en av det amerikanska flygvapnets anläggningar. Men de frekventa brandövningarna på denna har gjort att grundvattnet innehåller stora mängder perfluoroktansulfonsyra (PFAS), som tidigare var ett vanligt medel i brandskum.

  Därför tvingas han nu hälla ut omkring 60 000 liter mjölk om dagen, samtliga 40 anställda ska sägas upp och gårdens 4 000 mjölkkor avlivas, skriver Milkbusiness.com.

  – Det har förgiftat allt jag jobbade för och allt jag bryr mig om, säger Art Schaap till New Mexico Political Report.

  – Jag kan inte sälja mjölken. Jag kan inte sälja köttet. Jag kan inte sälja korna. Jag kan inte sälja grödor eller min egendom. Luftvapnet visste om föroreningarna. Varför sa de inte något?

  Art Schaap är den första i området som har bekymmer med PFAS i dricksvattnet. Men myndigheterna befarar att problemet ska sprida sig. Det finns i nuläget omkring 80 000 mjölkkor i regionen. New Mexicos mejeriindustri befinner sig enligt New Mexico Political Report i sin största kris någonsin – och PFAS uppges på sikt hota hela landets matförsörjning.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen