Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 1999

  Massapriset höjs med omedelbar verkan

  Södra höjer massapriset till 630 dollar per ton med omedelbar verkan.
  – Vi känner att marknaden är mogen för den här höjningen. Den är rimlig och ligger helt i linje med våra ambitioner att inte rusa iväg för snabbt med prishöjningar trots det mycket gynnsamma konjunkturläget, säger Ulf Edman, marknadsdirektör vid Södra Cell.

  Produktion och export upp
  Samtidigt rapporterar Skogsindustrierna att det är bra sprut i massapannorna. Under tredje kvartalet låg produktionen tio procent över samma period förra året.
  För exporten är uppgången ännu större. Blekt sulfatmassa, som är det stora sortimentet, ökade med 19 procent tredje kvartalet jämfört med samma period förra året.
  Samtliga marknader utom Nordamerika visar stigande behov av massa. Dels de tre tunga Tyskland, Frankrike och England men även Finland
  orge, Östeuropa och Asien.
  Produktionen är nere i den svacka som rutinmässigt kommer på hösten för reparationer och liknande. Med andra ord kommer den egentliga kicken uppåt nu vilket kan förklara Södras höjning. Priset har under året stigit från 540 dollar per ton till 630 dollar.

  Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen