Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti

  Annorlunda säsong i år för maskinstationen

  Torkan skapar oro för foderbrist och sämre ekonomi. ATL har pratat med en maskinstationsägare som träffar många lantbrukare i sitt område. Men även om motgångarna är tuffa så finns ingen tanke på att ge upp.

  Det har varit ett speciellt år i år för Marcus Bladin som tillsammans med sin bror Andreas driver bröderna Bladins Maskinstation utanför Linköping med 400 kunder.

  – Det har inte varit en lugn stund, berättar Marcus när han är ute och jobbar i traktorn. Förarna på en maskinstation träffar ju av naturliga skäl många lantbrukare och Marcus har fått en bild av hur läget är för kunderna i hans område.

   Marcus Bladin driver en maskinstation med 400 kunder tillsammans med sin bror.
  Marcus Bladin driver en maskinstation med 400 kunder tillsammans med sin bror. FOTO: Niklas Larsson

  Hur märks det hos era kunder att säsongen varit besvärlig?

  Det finns inte foder till nötdjuren. Man kan inte måla fan på väggen men idag (6 aug) har vi inte sett något regn än på prognosen de närmaste tio dagarna. Vi fick regn i förra veckan så gräsmattan kanske skiftade färg men på vallarna ser det inte bra ut. Många håller väl skenet upp men kommer det inget regn i augusti kan det nog bli mycket tråkigheter.

  Situationen för halmen ser däremot bättre ut, menar Marcus.

  – Jag tror att det kommer finnas halm tillgängligt. Det pressas halm där det aldrig släpps halm annars. Så all heder åt spannmålsbönderna.

   Årets säsong för halmpressningen har varit annorlunda. Arbetsdagarna blir längre när skörden är tidig.
  Årets säsong för halmpressningen har varit annorlunda. Arbetsdagarna blir längre när skörden är tidig. FOTO: Niklas Larsson

  ”Stämningen är okej”

  Bröderna Bladins maskinstation pressar inte så mycket halm åt spannmålsbönder utan mest till djurbönder i området. De köper också halm för att sälja till lantbrukare i skogsbygderna. På en del gårdar kommer det dock inte att finnas någon halm att köpa då skörden blir så liten att all halm används hemma på gården.

  – Alla våra kunder kanske inte kan få full pott av halm. Någon kanske får köpa sågspån, torv eller något annat.

  Hur är stämningen ute bland kunderna?

  – Jag tycker det är rätt så bra, de som har brist på foder börjar misströsta lite, kommer det inget regn i augusti, sen avtar ju växtligheten. Men än så länge känns det rätt okej.

  Nya idéer har kommit upp för att förbättra situationen. Mindre gräsytor tas tillvara och hos spannmålsbönderna har trädan kommit till användning. Där var Marcus Bladin förutseende och rådde sina grannar att inte putsa trädan, han gissade att det skulle komma dispenser för trädan. Därför har de kunnat skörda på trädorna men några stora mängder har det inte blivit.

  – Det duger att utfodra med på beten som många har fått göra, säger Marcus.

  Han lider med de djurbönder som kan få brist på medel att strö med i vinter.

  – Man får snåla och de flesta som har djur tycker ju om sina djur.

   Halmen har inte alltid släppts ned på marken av alla bönder men i år tas den tillvara på många håll.
  Halmen har inte alltid släppts ned på marken av alla bönder men i år tas den tillvara på många håll. FOTO: Niklas Larsson

  Stressig sommar

  Ett par år tidigare har det varit bra spannmålsskördar och Marcus Bladin fick vara med om att skörda tio ton per hektar, i år är det såklart sämre men han upplever ändå att spannmålsbönderna är relativt nöjda.

  – Det är vårsäden som är dålig, det blev inte så mycket höstsådd heller. Många har aldrig haft ett så stort vårbruk.

  Bristen på foder är däremot påtaglig.

  – Ingen i landet har ju något foder direkt. Ofta är det ju något landskap som fått bra mängd men så är det inte i år. En kund fick en första skörd strax under normal nivå, på lättjorden var det helt nerbränt redan då. Av andra skörden fanns inget att hämta. Vi körde det bästa och då blev det en bal per hektar. Om det ska bli något mer beror på hur hösten blir. Helsäden var också bedrövligt dålig.

  Om det känts stressigt under sommaren så kan hösten bli lugnare för Marcus Bladin. Spannmålsskörden kommer bli klar betydligt tidigare än vanligt och därmed blir dagarna längre när halmpressningen ska göras.

  – Vi får mycket längre arbetsdagar, vi har kört 15 timmar på en dag och det har jag nog aldrig varit med om.

   Halm kan bli en viktig del i foderstaten i år. Här skördas rapshalm.
  Halm kan bli en viktig del i foderstaten i år. Här skördas rapshalm. FOTO: Niklas Larsson

  LÄS OCKSÅ: Körförbud för tusentals A-traktorerLÄS OCKSÅ: ATL TV: Maskinstationerna går för högtryck

  Bröderna Bladins Maskinstation

  Ägare: Marcus och Andreas Bladin (bröderna tog över 2001, efter sin far som började 1966)

  Ort: Linköping

  Personal: 10 personer

  Traktorer: 12

  Kunder: 400

  Körslor: Vall, gödsel, sådd. Entreprenad med snöröjning och sandspridning.

  Omsättning: 20 miljoner per år

  Källa: Marcus Bladin

  Till toppen