Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 februari

  Tysk inspiration fick fart på maskinringarna

  Diskussionerna om att ställa om lantbruket och det ekonomiska läget lade grunden för maskinringarna. Tyskland var förebilden och Göran Abrahamsson var den som såg till att väcka intresset.

   Sveriges första maskinring startade 1990.
  Sveriges första maskinring startade 1990. FOTO: Mostphotos

  Startskottet för maskinringarna i Sverige gick den 15 mars 1990. Då bildades den första ringen i Hedemora. Samma år drog ytterligare sex stycken i gång och de följande åren startade maskinringar över i stort sett hela landet.

  Men det hela började 1988 när Göran Abrahamsson, lantbruksansvarig i dåvarande Föreningsbanken, gjorde en studieresa till Tyskland. Där fick han se hur maskinringar jobbade och tog med sig idéerna hem.

  Många resor

  Han ordnade över 30 bussresor till norra Tyskland och på hemmaplan åkte han runt på mer än 100 möten för att prata maskinsamarbete.

  – Jordbrukets avreglering diskuterades och det var dessutom höga räntor och finansproblem. Det var en historiskt jobbig tid och många bönder hängde med huvudet.

  Föreningsbanken och flera organisationer inom lantbruket var med och stöttade utvecklingen av maskinringarna. Vissa länsstyrelser gick också in med stöd.

  – Då fanns det pengar till nytänkande och till och med jordbruksminister Margareta Winberg sköt till en slant. Det sågs som en möjlighet till omställning av lantbruket.

  Som mest fanns det över 30 lokala maskinringar. Genom fusioner har siffran i dag halverats till 16 ringar med 4 500 medlemsföretag.

  Omsättningen ligger på 750–800 miljoner kronor och nu är det framför allt entreprenadverksamheten som växer.

  – Vissa går bra och andra mindre bra. Allt hänger på styrelsen och verksamhetsledaren. Det ska helst vara 400–500 medlemmar för att det ska fungera bra.

  Miljarder i omsättning

  Göran Abrahamsson är sedan några år vice ordförande i den europeiska organisationen för maskinringar. Den samlar över 350 000 medlemmar, varav merparten finns i Tyskland och Österrike med 190 000 respektive 70 000 medlemmar. Tyskland är det stora flaggskeppet med en omsättning på 11–12 miljarder kronor och cirka 3 000 anställda.

  Tysk kopia

  – Våra maskinringar är en kopia från Tyskland och det var bra att vi kom i gång. Under de 30 år som gått har de bidragit mycket till landsbygden. Men vi behöver fortsätta titta på Tyskland för att utveckla våra ringar, säger Göran Abrahamsson.

  – Jag planerar nu för fler studieresor och även en jubileumsresa i höst.

  Relaterade artiklar

  Till toppen