Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Sökes: lantbrukare med ovanliga såmaskiner

  Glyfosat och nya typer av jordbruksmaskiner står i fokus i det senaste avsnittet av ATL:s podd om pengar och politik.

  – Vi efterlyser nu lantbrukare med såmaskiner av nya typer och märken att skriva om i ATL, säger tidningens teknikredaktör Fredrik Stork.

   ATL:s teknikredaktör Fredrik Stork (th) har med sig bilder på maskiner som kan bli stora vid ett glyfosatförbud.
  ATL:s teknikredaktör Fredrik Stork (th) har med sig bilder på maskiner som kan bli stora vid ett glyfosatförbud. FOTO: Oskar Schönning

  Den dominerande frågan i avsnittet är ett fortsatt godkännande av glyfosat på EU-nivå. Nuvarande klartecken för lantbrukare att använda sig av den kontroversiella substansen går ut 2022 och en ny anmälan om godkännande lämnades in innan jul.

  – Det innebär en omstart på den långa och kontroversiella process som föregick det senaste godkännandet, säger Sara Johansson, politikreporter på ATL.

  Podden tar upp vad som skiljer dagens situation från när glyfosat med nöd och näppe fick fortsatt godkännande senast och pekar ut det land som väntas blir nyckelspelare denna gång.

  Den enes död…

  Glyfosat stod även i fokus på teknikmässan Agritechnica i Hannover i november. Fredrik Stork var på plats tillsammans med ATL-kollegan David Larsson och Hans Dahlgren på produktionsbolaget Agris.

  – Maskintillverkarna förbereder sig på olika sätt på ett eventuellt förbud för glyfosat. Dels genom traditionell mekanisk bearbetning, men också genom maskiner som till exempel använder el och ånga, berättar Fredrik Stork och visar upp bilder på olika maskiner.

  Sådd och slam

  Fredrik Stork efterlyser också lantbrukare med intressanta såmaskiner, ett ämne han vill skriva mer om – inte minst inför vårbruket. Sara Johansson går och väntar på den nya utredningen om slamspridning på åkrar och Oskar Schönning har som utlovat varit på besök på Lantmännens nyinköpta havreanläggning i Kimstad utanför Norrköping.

  – Där tas det fram så kallat betaglukan från havre, ett åtråvärt guld inom träning, hälsa och skönhet, berättar han.

  Avsnittet spelades in den 16 januari.

  Länkar till artiklar som diskuteras i poddenUtredare avråder från förbud mot slamspridningAnsökan om glyfosat inlämnadSvårt jobb för slamutredareHär dödas ogräset med vattenångaLemken visar ny sprutaGlyfosat och miljö i fokus på AgritechnicaNy radhacka, växtskyddsspruta och uppdaterade såmaskiner från HorschMånga ville låna ut pengar till Lantmännen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen