Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 januari

  Från hotad sektor till innovativ förebild

  Marocko har sedan 2008 genomfört stora förändringar i jordbrukssektorn. Ur landets problem att mätta befolkningen kom initiativet ”Gröna Marocko” – ett initiativ som mött stor framgång och nu kopierats av 14 andra afrikanska länder.

   Marockos jordbruksproduktion har ökat med 60 procent sedan GMP startade 2008.
  Marockos jordbruksproduktion har ökat med 60 procent sedan GMP startade 2008. FOTO: Frida Bank

  2008 lanserades initiativet ”Gröna Marocko” (Green Morocco plan, GMP) vars syfte var att modernisera jordbruket, främja jordbruksinvesteringar, säkerställa livsmedelssäkerheten, öka exporten och värdera upp lokala produkter och varor. Ytterligare ett mål var att förbättra levnadsvillkoren och bekämpa fattigdomen för småskaliga jordbrukare på landsbygden genom att främja solidariteten inom jordbruket. Det startades även hundratals bondekooperativ för kvinnor.

  Även om jordbruket bara står för 13 procent av BNP har det en stor socioekonomisk betydelse. Drygt 38 procent av befolkningen arbetar inom sektorn och hela 74 procent av befolkningen på landsbygden arbetar med jordbruk.

   Marocko har stora problem med avskogning. En viktig del i GMP därför är att plantera träd. De vanligaste sorterna är argan-, mandel- och olivträd, johannesbröd och olika typer av palmer.
  Marocko har stora problem med avskogning. En viktig del i GMP därför är att plantera träd. De vanligaste sorterna är argan-, mandel- och olivträd, johannesbröd och olika typer av palmer. FOTO: Frida Bank
   Mohamed El Gharous är forskningsdirektör vid fakulteten för jordbruk vid Mohammed VI Polytechnic University. Universitetet har över 1 000 m3 växthus varav delar av dem kan användas för att stimulera olika klimatscenarion.
  Mohamed El Gharous är forskningsdirektör vid fakulteten för jordbruk vid Mohammed VI Polytechnic University. Universitetet har över 1 000 m3 växthus varav delar av dem kan användas för att stimulera olika klimatscenarion. FOTO: Frida Bank

  Testar typer av ”smart odling”

  För tre år sedan öppnade Mohammed VI Polytechnic University i Ben Guerir, mellan ökenstaden Marrakesh och kuststaden Casablanca. Det toppmoderna universitetet är GMP:s flaggskepp med toppmoderna labb och testodlingar. Bland annat finns en försöksgård på 110 hektar där man testar olika typer av ”smart odling”.

  – Drygt 60 procent av den odlade ytan upptas av spannmål, men vårt klimat är inte lämpligt för det eftersom grödan är beroende av regn. I dag lyckas bara var åttonde veteskörd, säger Mohamed El Gharous, forskningsdirektör vid fakulteten för jordbruk vid universitetet och fortsätter:

  – Därför försöker vi få lantbrukarna att odla andra saker, till exempel quinoa. Vi försöker även flytta odlingsperioden från mars till september när regnet kommer.

   På universitetet finns även en kaktusodling. Kaktusens frukter kan ätas, av oljan görs skönhetsprodukter och resterna blir djurfoder. Regeringen planterade 30 000 hektar, dessvärre förstördes allt av kochenillsköldlusen. Det är en invasiv art som har kommit till Marocko de senaste åren.
  På universitetet finns även en kaktusodling. Kaktusens frukter kan ätas, av oljan görs skönhetsprodukter och resterna blir djurfoder. Regeringen planterade 30 000 hektar, dessvärre förstördes allt av kochenillsköldlusen. Det är en invasiv art som har kommit till Marocko de senaste åren. FOTO: Frida Bank
   Arganträd är populära i Marocko och används för att göra arganolja som bland annat används inom hud- och hårvård samt till matlagning.
  Arganträd är populära i Marocko och används för att göra arganolja som bland annat används inom hud- och hårvård samt till matlagning. FOTO: Frida Bank

  Tips och råd för rätt grödor

  Förutom att experimentera med och förädla olika grödor analyserar de även jordprover som bönder har skickat in. När forskarna är klara med analysen får lantbrukarna tillbaka resultatet med tips och råd om vad de kan göra för att öka sina skördar, till exempel öka mängden fosfor. Universitetet planterar även träd samt arbetar med att ta fram mer effektivt mineralgödsel.

  – Vi arbetar dagligen med att öka markbördigheten med hjälp av mineralgödsel. Det handlar inte om att använda mer, det handlar om att använda rätt sort till rätt sorts grödor, säger Mohamed El Gharous.

  Satsningarna på det moderna jordbruket har gjort att Marocko har tagit ett jättekliv vad gäller livsmedelsproduktion och i dag har modellen kopierats av minst 14 andra afrikanska länder.

   Arganträd är populära i Marocko och används för att göra arganolja som bland annat används inom hud- och hårvård samt till matlagning.
  Arganträd är populära i Marocko och används för att göra arganolja som bland annat används inom hud- och hårvård samt till matlagning. FOTO: Frida Bank

  Läs mer: Forskare: ”Svenskt jordbruk behöver också ställa om”

  Fakta: Green Morocco Plan – detta har hänt

  • Påbörjades 2008.

  • Enligt FAO har jordbrukssektorn vuxit med sju procent varje år sedan 2008.

  • 2018 uppgick Marockos jordbruksproduktion till 110 miljarder kronor, vilket är en ökning på 60 procent sedan starten 2008.

  • Exporten av jordbruksprodukter har ökat med 117 procent från 14 miljarder kronor till 31 miljarder kronor.

  • Enligt den marockanska myndighetens hemsida har 342 000 jobb skapats och antalet arbetade dagar per år och arbetare har ökat från 110 till 140 på grund av utvidgningen av odlade områden, diversifiering av grödor och förbättrad produktion.

  • 438 455 hektar träd har planterats, bland annat tre miljoner palmer.

  • Åkermark med droppbevattning har ökat från 128 000 hektar 2008 till 542 000 hektar år 2020.

  Källa: Oxford Business Group, The Guardian och den marockanska motsvarigheten till Jordbruksverket (Agence pour le Développement Agricole).

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen