Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september 2019

  Marknadstjänst för spannmål öppnar i hela Sverige

  Skira har sedan starten successivt erbjudit lantbrukare i olika områden att använda den digitala marknadsplatsen. Nu tar de nästa steg och gör tjänsten öppen för alla.

   Nu känner vi oss redo för att öppna upp tjänsten för registrering i hela Sverige, säger Felicia Bindekrans, marknadsansvarig på Skira.
  Nu känner vi oss redo för att öppna upp tjänsten för registrering i hela Sverige, säger Felicia Bindekrans, marknadsansvarig på Skira.

  För ett år sedan drogs den digitala spannmålshandeln Skira, som delägs av LRF Media, i gång. Bolaget började i liten skala och lanserade tjänsten i Östergötland, sedan Västergötland och vidare söderut i Halland, Småland och Skåne.

  – Nu känner vi oss redo för att öppna upp tjänsten för registrering i hela Sverige, säger Felicia Bindekrans, marknadsansvarig på Skira.

  Öppna spannmålspriser

  Tjänsten har i dagsläget cirka 500 registrerade företag och har förmedlat några tusen ton spannmål. När tjänsten öppnas helt i slutet på nästa vecka släpps också de företag in som står i kö för att komma med.

  Fokus i tjänsten är handel med spannmål och proteingrödor. Foderköparna, i form av djurgårdar, dominerar och just nu handlas det mycket med foderspannmål. Exempelvis avslutades precis en affär där betalningen för fodervete, fritt säljarens gård, låg på 1300 kronor per ton i Örebro län.

  – Användare ser direkt vad spannmålspriset ligger på i ett visst område, i och med att det är budgivning, säger Felicia Bindekrans.

  Den senaste tiden har även kvarnar registrerat sig som användare vilket öppnar upp för handel med andra kvalitéer än bara foderspannmål.

  Affärer med kvarnar

  – Vi håller just nu på att jobba igenom den första kvarnaffären och ser att det fungerar så att vi kan öka upp den delen också, säger hon.

  En annan aktuell vidareutveckling är att man håller på att göra det lättare för större köpare att använda tjänsten. Genom att annonsera hur många ton en köpare vill ha av en viss vara, ska enskilda lantbrukare kunna vara med och täcka delar av totalbehovet i annonsen.

  – På ett sätt är vi trygga med hur tjänsten ser ut nu men den kommer alltid utvecklas och förbättras. Tjänsten bygger på att vi får väldigt mycket feedback från användarna, säger hon.

  Spannmålsaffärer genom Skira

  Den digitala tjänsten Skira går ut på att användarna kan lägga upp annonser på varor till försäljning.

  Som köpare kan man lägga bud på de varor som man är intresserad av. Säljaren får sedan möjlighet att välja det bästa budet. Skira erbjuder transport och här sker också ett kvalitetstest av varan.

  Till skillnad från spannmålshandlare äger Skira aldrig varan utan tar i stället ut en transaktionskostnad för affären. En viktig del av tjänsten är också en juridiskt trygg betalningslösning.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen