Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 september 2020

  ”Markägare som skrivit vindkraftsavtal blir mobbade”

  10 procent av invånarna i Malung-Sälens kommun har drivit fram en folkomröstning om en vindkraftspark på Ripfjället.

  – Det är så infekterat så det är riktigt hemskt, säger skogsförvaltaren Mats Larsson.

   Skogsförvaltaren Mats Larsson beskriver situationen I Malung-Sälen som infekterad och kommunalrådet Hans Unander (S) säger att det har gått så långt att människor som jagat ihop ett helt liv inte längre delar jaktstuga.
  Skogsförvaltaren Mats Larsson beskriver situationen I Malung-Sälen som infekterad och kommunalrådet Hans Unander (S) säger att det har gått så långt att människor som jagat ihop ett helt liv inte längre delar jaktstuga. FOTO: Rolf Segerstedt och Timea Hedlund

  Bakom kravet på folkomröstning ligger en aktionsgrupp på Facebook.

  – Det är ett antal fritidsboende som har motsatt sig det här, säger Hans Unander som är kommunalråd (S) i Malung-Sälens kommun och positiv till vindkraftsparken.

  Den kommunala folkomröstningen skulle ha hållits den 17 maj men är framflyttad till den 27 september på grund av coronapandemin. Omröstningen är bara rådgivande. Hans Unander tror inte att de politiska partierna i kommunfullmäktige röstar nej.

  Svårt få med de positiva

  – Men det beror ju väldigt mycket på hur många som deltar i folkomröstningen och om det blir ja eller nej. Svårigheten är att mobilisera de positiva. Motståndarna kommer att gå mangrant och rösta, säger Hans Unander.

  Han ser vindkraften som en följd av att väljarna röstade nej i folkomröstningen om kärnkraft 1980.

  – Dessutom har vi uppfattningen att vindkraft är en bra och hållbar energikälla som också ger ett bra tillskott till den kommunala ekonomin.

  Malung-Sälen är största markägare i Ripfjället och får 22 verk på sin mark. Enligt en beräkning från projektören Wpd skulle parken ge kommunen ett årligt arrende på 6,5 miljoner kronor med ett elpris på 33 öre per kilowattimme.

  Förstår inte ekonomin

  25 privata markägare har också tecknat avtal om att arrendera ut mark, vilket satt djupa spår i bygden.

  – Det finns de som har jagat ihop i ett helt liv och som inte längre får dela jaktstuga med sina grannar. Så långt har det gått, säger Hans Unander.

  Mats Larsson är skogsförvaltare på Malung-Sälens kommun och själv bosatt i en av byarna.

  – Markägare som skrivit avtal blir mobbade.

  Arne Söderbäck, präst och ordförande i den förening som driver motståndet, är medveten om att stämningen är infekterad.

  – Jag varnade kommunalrådet redan när det här kom upp och sa att det finns ett så starkt motstånd att det kommer att skapa konflikter i byar, familjer och jaktlag. Men de fortsatte driva det i alla fall.

  Corona har inte bara flyttat fram datum för folkomröstningen, utan också påverkat mobiliseringen.

  – Vi hade 14 inbokade bymöten som vi fick ställa in på grund av coronan, säger Arne Söderbäck.

  Malung-Sälen är den kommun som äger mest skog i landet.

  – Det kommer aldrig mer att byggas 22 vindkraftverk på kommunal mark. De som drabbas får hela avkastningen från verken tillbaka i den kommunala ekonomin där de bor, men det argumentet når inte fram, säger Mats Larsson.

  Läs också: Protester fick markägare att ångra sig om vindkraft

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen