Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 3 januari

    Margarinet fyller 150 år – uppfanns för franska flottan

    På 1860-talet fick den franska flottan smörproblem. Den korta hållbarheten var inte idealisk för långa färder – och priset skenade.

    Den franske kejsaren Napoleon III hade lösningen: en stor belöning till den som kunde skapa ett bättre alternativ.

    I juli är det exakt 150 år sedan det första margarinet patenterades.

     Förpackning av margarin hos Margarinbolaget år 1947.
    Förpackning av margarin hos Margarinbolaget år 1947.

    Chansen är stor att du redan har ätit margarin i dag, troligen var det en sort som var helt vegetarisk.

    Men om du hade provsmakat det allra första margarinet från 1869 så skulle du nog inte ha känt igen smaken. Det var tillverkat av bland annat oxtalg, nermalda juver, matolja och mjölk.

    Det blev en snabb succé eftersom det kunde tillverkas mycket billigare än smör.

    Det var också en framgång för den franske kejsaren Napoleon III (1805–1873). Han hade utlyst en belöning för den som kunde skapa en ett smörsubstitut. Kejsaren ville ha en produkt som smakade ungefär som smör och som inte härsknade så snabbt.

     Det holländska företaget Jurgens köpte patentet för margarin och reklamen för Runa förbjöds på 1930-talet.
    Det holländska företaget Jurgens köpte patentet för margarin och reklamen för Runa förbjöds på 1930-talet.

    Kemist tog fram margarinet

    Den som tog hem belöningen var den franske uppfinnaren Hippolyte Mège-Mouriès (1817-1880). Han var kemist och extremt mångkunnig. När han började arbetet med margarin hade han redan skapat en ny medicin mot syfilis och en effektivare metod att baka bröd.

    Redan efter fem år producerade den första fabriken i Paris mer än 300 ton margarin per dag. Och margarinet spred sig snabbt; 1874 till USA, 1876 till Norge och 1881 startade första svenska fabriken.

     Reklammärke för Zeniths margarin från 1939 och för Irma Margarine från 1939.
    Reklammärke för Zeniths margarin från 1939 och för Irma Margarine från 1939.

    Hård konkurrens

    De första 40 åren var margarin en ren animalisk produkt eftersom bara djurfett var hårt i rumstemperatur. Först i början av 1900-talet lyckades forskarna ta fram en metod som gjorde att vegetabiliska oljor kunde behålla en fast form.

    Under åren som har gått har det ofta varit hård konkurrens mellan smör- och margarintillverkare. Många länder har haft förbud, skatter eller begränsningar av ”nykomlingen”.

    Ibland är det smörbranschen som varit vinnaren och ibland är det margarinbranschen.

    Den största förloraren i margarinets 150-åriga historia är nog uppfinnaren själv. Hippolyte Mège-Mouriès sålde sitt patent efter bara två år till holländska företaget Jurgens, och dog fattig.

     Den franske kejsaren Napoleon III erbjöd en belöning till den som uppfann margarinet. Uppfinnaren Hippolyte Mège-Mouriés skapade margarinet.
    Den franske kejsaren Napoleon III erbjöd en belöning till den som uppfann margarinet. Uppfinnaren Hippolyte Mège-Mouriés skapade margarinet. FOTO: Franz Xaver Winterhalter/Arkiv

    En liten smör- och margarinhistorik

    Cirka 2 000 f Kr.

    Nomader på de eurasiatiska stäpperna skapar smör av en slump när de transporterar mjölk i skinnväskor på sina hästar.

    1813

    Den franske kemisten Michel Eugène Chevreul upptäcker margarinsyran.

    1869

    Kemisten Hippolyte Mège-Mouriès uppfinner margarinet.

    1881

    Den första svenska margarinfabriken startas i Helsingborg.

    1890

    Svenska riksdagsmän kräver att margarin färgas blått för att skydda smörbranschen.

    1891

    I USA inför delstaten Minnesota en lag som gör att allt margarin måste färgas rosa.

    1902

    En tysk forskare skapar en metod att ge vegetabiliska oljor fast form.

    1933

    Sverige förbjuder reklam som jämför margarin med smör.

    1955

    Svenska hushåll köper mer margarin än smör.

    1969

    Det svenska bredbara margarinet Bregott lanseras.

    1974

    Det svenska lättmargarinet Lätt & Lagom lanseras.

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Till toppen