Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2017

  Mångmiljonskador efter översvämningar

  Italiens bönder har drabbats hårt i år. Sommaren och hösten var het och torr. Nu dränker översvämningar såväl stallar som djur.

  FOTO: Arkivfoto

  De stora översvämningarna i Italien de senaste dagarna har drabbat jordbruket hårt. Även om det ännu är svårt att få en överblick över skadorna, eftersom många bönder fortfarande inte kan komma fram till sina gårdar, talar jordbruksorganisationerna om skador på hundratals miljoner kronor, kanske upp mot en miljard kronor.

  I princip alla drabbade bönder har förlorat, eller fått stora skador på, sina traktorer och maskiner. Många stallar har legat helt under vatten, och djuren har drunknat.

  Vattnet steg till upp till en och en halv meter runt husen. Få av de drabbade blev varnade, och hann bara sätta sig själva i säkerhet, men de flesta tvingades lämna kläder, mediciner och alla värdehandlingar i de översvämmade husen.

  ”Allt är förstört”

  – Vi hann inte rädda några av våra maskiner, och alla våra fält är helt under vatten. Alla möbler och saker på undervåningen i vårt hem är helt förstörda. Om vi hade fått en förvarning hade vi åtminstone kunnat rädda traktorerna, konstaterade en förtvivlad bonde i en intervju.

  Alla jordbruksorganisationer har organiserat sig för att hjälpa de drabbade bönderna. Volontärer strömmar till området för att hjälpa till att skyffla lera och skölja bort smutsen från allt som fanns inne i husen och andra byggnader för att se vad som kan räddas.

  Området, på Po-slättens östra del, är ett av Italiens viktigaste för kött- och mjölkproduktion, frukt och spannmål. Det är redan hårt drabbat i år på grund av den heta sommaren och den svåra torkan i höst.

  LÄS OCKSÅ: Flodvågen tog hela hans odlingLÄS OCKSÅ: Pyromaner bakom italiensk storbrandLÄS OCKSÅ: Torkan kostar Italiens bönder 20 miljarder

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen