Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september 2013

  Mängden av bekämpningsmedel påverkar spridning

  Dosen bekämpningsmedel (g/hektar) vid besprutningstillfället är den enskilt viktigaste faktorn för om ett medel hittas i grunt grundvatten, visar en ny studie från Lunds universitet.

  En högre dos ökar sannolikheten för fynd i grundvattnet, liksom den totala mängden bekämpningsmedel, tidpunkt och nederbörd vid spruttillfället.

  I studien togs prover på grundvattnet i ett avrinningsområde i södra Skåne. Vid fem olika tillfällen togs prover i jakt på 150 olika bekämpningsmedel.

  Når inte djupet

  I djupare grundvatten, med en genomsnittsålder av 40 till mer än 60 år, kunde inga bekämpningsmedel hittas trots att man letade efter bekämpningsmedel som i dag är förbjudna.

  Det betyder att ämnena brutits ned eller ännu inte nått ner till det djupet, visar doktoranden Maria Åkessons studie.

  I ytligare grundvatten hittades dock fynd av bekämpningsmedel, uppger universitetet i ett pressutskick.

  Bentazon

  Studien visar att det endast är substanser som exempelvis bentazon med låga kd-värden, och inte absorberas lätt av jorden, som når djupt grundvatten på 15-19 meter. Detta sett ur ett perspektiv på hundra år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen