Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 2018

  Många sjuka av smittad kyckling

  Antalet fall av campylobakter ökar, varnar Folkhälsomyndigheten. Smittkällan misstänks vara färsk kyckling.

   Lagom till fredag varnar Folkhälsomyndigheten för att allt fler svenskar insjuknar efter att ha smittats av campylobakter, en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.
  Lagom till fredag varnar Folkhälsomyndigheten för att allt fler svenskar insjuknar efter att ha smittats av campylobakter, en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer. FOTO: Ann Lindén

  ”Kyckling på fredag, då mår jag riktigt bra. Kyckling på fredag, är det enda jag vill ha…”

  Så gick den gamla reklamdängan vars syfte var att få folk att äta mer kyckling. Men lagom till fredag varnar nu Folkhälsomyndigheten i stället för att allt fler svenskar insjuknar efter att ha smittats av campylobakter, en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.

  – Det finns en naturlig variation över året och den här tiden på året ska det normalt vara lågsäsong. Men i stället för att peka ner, pekar kurvan över antalet fall brant uppåt. Vecka 46 registrerades 89 fall av smitta och veckan därpå 112 fall. Det ska jämföras med runt 50 fall per vecka motsvarande period förra året, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

  Myndigheten misstänker att smittkällan är färsk kyckling.

  – Vi har fått signaler om förhöjd förekomst av campylobacter i kycklingflockar, säger Anneli Carlander.

  I samband med förra utbrottet, som började hösten 2016 och klingade av på våren 2017, smittades runt 5 000 svenskar. Till slut identifierade branschen vissa problem i produktionen, bland annat med rengöringen av transportburar. Åtgärder vidtogs och antalet smittade minskade till slut.

  Men nu tycks alltså problemen vara på väg tillbaka. Vad som är orsaken denna gång är okänt, men Folkhälsomyndigheten vill att branschen vidtar åtgärder för att få ner antalet smittade.

  – Förra gången fick vi viss kritik för att vi reagerade för långsamt. Nu vill vi uppmärksamma detta och vår signal är att man måste följa upp det här och vidta åtgärder, säger Anneli Carlander.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen