Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 januari 2005

  Många samtal till LRF i stormens spår

  Skogsägare som fått all sin skog nermejad. Djurägare utan tillgång till vatten. Djur som står och skriker. Och lantbrukare som inte har tillräckliga försäkringar.

  LRF:s försäkringsrådgivare fick på måndagsmorgonen många samtal om lantbrukare och skogsägare som drabbats hårt av stormen.
  – Vi har inte någon enhetlig bild av hur stormen slagit ännu, men skadorna på skogen är fruktansvärda, säger Karl-Åke Nyberg, försäkringsrådgivare vid LRF Sydost, som samordnar informationen för LRF.
  – Det värsta är dock djuren.

  Hans egen fastighet utanför Västervik tillhör de drabbade. Byggnader är skadade, likaså skogen.
  Nyberg fick på måndagsmorgonen många samtal från ordförandena i LRF:s lokalavdelningar och kommungrupper. De samordnar hjälp till sina medlemmar och behöver råd om hur de ska gå till väga. I Skåne och Småland handlar det på många håll om att få vattentransporter till djuren. LRF och kommunerna samarbetar om att ställa ut tankar med vatten.

  De som har ersättningsbara skador får hjälp av sina försäkringar, även för merkostnader. Men många kommer att stå utan försäkringsskydd.
  – Ekonomiskt drabbad blir man eftersom det finns självrisker. Men försäkringen hjälper till, säger Karl-Åke Nyberg.

  En stor del av röjningarna görs på enskilda vägar. Skogen kapas av för att man ska kunna ta sig fram, med stora virkesförluster som följd.
  – Det är en följd av stormskador som blir ersättningbar om man har så mycket skog så att försäkringen går in. Och om man har rätt försäkring.

  Enligt Karl-Åke Nyberg har dock många lantbrukare fortfarande bara brandförsäkring på skogen.
  – Man måste teckna till ett större paket för att få till storm- och snöbrott, säger han.

  Karl-Åke Nyberg vet inte hur många strömlösa lantbrukare som saknar reservkraft.
  – Men vi vet att många inte har reservelkraft. Av dem som har djur har de flesta sett om sitt hus, men det finns även djurbönder utan reservelkraft.

  Helena Wennström

  Relaterade artiklar

  Till toppen