Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 februari 2018

  Många nya platser på lantbrukssidan inom yrkeshögskolan

  Fler yrkeshögskoleutbildningar beviljas i år än någonsin tidigare. 22 nya YH-utbildningar beviljas inom de gröna näringarna ger 330 fler utbildningsplatser än tidigare.

  Regeringen har gett Myndigheten för yrkeshögskolan att öka antalet utbildningsplatser för att möta behovet som finns på arbetsmarknaden. Det rör främst utbildningar kring teknik och utbildning men även många andra utbildningar som lantbruk, skog, trädgård, djurvård, jakt och fiske har fått fler platser.

   Utbildningen till hovslagare har fått 107 platser till.
  Utbildningen till hovslagare har fått 107 platser till. FOTO: Erik martensson

  – Det har inte funnits en uttalad ambition att öka antalet platser inom det här utbildningsområdet inför ansökningsomgången men det har funnits väl motiverade ansökningar som vi har kunnat bevilja, säger Johan Lindahl pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

  Totalt sett beviljades 525 utbildningar varav 22 inom de gröna näringarna om man räknar in de som rör jakt och fiske.

  Fler utbildningar

  Två utbildningsinriktningar sticker ut. Hovslagare har fått fler omgångar beviljade och ökar därför med 107 platser, och utbildningar till trädgårdsmästare ökar från 727 platser till 943. Där har det blivit fler utbildningar, sju stycken jämfört med tre förra året.

   – Vi vet att branschen efterfrågat fler trädgårdsmästarutbildningar och därför är det kul att vi haft möjlighet att bevilja fler, säger Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.
  – Vi vet att branschen efterfrågat fler trädgårdsmästarutbildningar och därför är det kul att vi haft möjlighet att bevilja fler, säger Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan. FOTO: Myndigheten för yrkeshögskolan/Privat

  – Vi vet att branschen efterfrågat fler trädgårdsmästarutbildningar och därför är det kul att vi haft möjlighet att bevilja fler, säger Johan Lindahl.

  Utbildningarna inom de gröna näringarna finns i åtta av landets län och det som utmärker sig mest i antalet beviljade utbildningar är Västra Götaland som i årets omgång beviljas åtta utbildningar inom området jämfört med förra årets två. Det rör sig om utbildningar som trädgårdsmästare, hovslagare, djurvårdare och agrotekniker bland annat.

  Allt fler får ja

  I september 2017 stängde ansökningsomgången som rör utbildningar med en första start under hösten 2018 eller våren 2019. Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit emot 1 208 ansökningar, och beviljat 525 utbildningar vilket innebär 129 000 utbildningsplatser och en beviljandegrad på 43 procent. Det är den högsta beviljandegraden någonsin.

  Yrkeshögskolan ska dessutom fortsätta öka fram till 2022 och kommer att öka med omkring 45 procent, från dagens 30 000 årsplatser till 44 000.

   Utbildningar till trädgårdsmästare har ökat från 727 platser till 943 platser.
  Utbildningar till trädgårdsmästare har ökat från 727 platser till 943 platser.

  Beviljade yrkeshögskoleutbildningar 2016 och 2017 i aktuella län:

  LÄS OCKSÅ: Hon är årets hovslagargesällSE OCKSÅ: Fastnade för gammalt hantverkLÄS OCKSÅ: Utan hästens hovar stannar Sverige

  Relaterade artiklar

  Till toppen