Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 december 2013

  Många hinder för märkning av mat

  Det blir dyrt och krångligt att uppfylla konsumenternas krav på ursprungsmärkning av kött som ingrediens. Det konstateras i en ny rapport från EU-kommissionen.

  Arkivbild.
  Arkivbild.

  Kommissionen har på uppdrag av EU-parlamentet och medlemsländerna tittat på efterfrågan och konsekvenserna av ursprungsmärkning av kött när det ingår som en av flera delar i en matvara.

  I dag presenterades en rapport där tre scenarier granskas: Fortsatt frivillighet, obligatorisk märkning av EU-land eller inte EU-land och obligatorisk märkning av enskilt ursprungsland.

  Hög efterfrågan

  Efterfrågan råder det ingen tvekan om, enligt rapporten. 90 procent av tillfrågade konsumenter i en ännu inte publicerad undersökning vill veta var köttet de köper kommer ifrån. Men de flesta är inte intresserade av att betala för kostnaderna av en sådan märkning.

  En prisökning på 5 till 9 procent, beroende på detaljgrad i ursprungsinformationen, minskar betalningsviljan med 60 till 80 procent.

  Oundviklig prisökning

  En prisökning är oundviklig, enligt rapporten, om krav på någon typ av ursprungsmärkning införs. Den enklaste varianten, med ursprung definierat som EU eller inte EU, blir redan den dyrare för livsmedelsproducenterna. Och då lär det ändå inte tillfredsställa konsumenternas krav på information. De är ute efter kunskap på landnivå.

  Skulle krav på uppgifter om ursprungsland införas ökar kostnaderna med mellan 15 och 50 procent. Skillnaderna är stora mellan företag beroende på vad för praxis de har i dag. De som redan frivilligt anger ursprungsland har ett försprång då de skapat en infrastruktur som håller reda på köttet.

  Skarpt lagförslag

  Rapporten är startpunkten på en diskussion mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och Rådet som kan sluta i ett skarpt lagförslag. EU-kommissionen säger sig se för- och nackdelar med samtliga scenarier.

  Men det är svårt att tolka tonen i rapporten som något annat än skeptisk till ursprungsinformation på landnivå.

  Från den första april 2015 gäller obligatorisk ursprungsmärkning av färskt och fruset kött från gris, får, get och fågel. De täcker dock inte hela djurets liv, och under vissa omständigheter behöver informationen inte vara mer detaljerad än "Flera EU-länder" eller "Flera icke EU-länder".

  Relaterade artiklar

  Till toppen