Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars 2020

  Manar till lugn på fodermarknaden

  Lantmännens foderchef ser i dagsläget inga problem med att få fram foderråvaror på grund av coronakrisen. Samtidigt förbereds för ett värsta scenario.

   Branschen är väl förberedd om coronavirusepidemin skulle skapa brist på specifika foderråvaror, säger Kristina Gustafsson. Arkivbild.
  Branschen är väl förberedd om coronavirusepidemin skulle skapa brist på specifika foderråvaror, säger Kristina Gustafsson. Arkivbild. FOTO: Marion Palm

  Under morgonen har foderaktörer på den svenska marknaden gemensamt diskuterat den allmänna försörjningssituationen för foder genom branschorganisationen Foder och Spannmål. Det har tidigare funnits en oro för hur tillgången på bland annat ekologisk proteinråvara och vitaminer från Kina ska påverkas av coronavirusepidemin i landet. Men signaler om att Kina kan ha passerat kulmen av epidemin minskar de farhågorna.

  – Kina har också så sent som i går deklarerat att de inte planerar något handelsstopp. Vi känner just nu inte den oron för Kina, säger Kristina Gustafsson, foderchef på Lantmännen Lantbruk.

   Kristina Gustafsson, foderchef på Lantmännen Lantbruk, menar att branschen lärt sig mycket att torkan 2018.
  Kristina Gustafsson, foderchef på Lantmännen Lantbruk, menar att branschen lärt sig mycket att torkan 2018. FOTO: Anders Andersson / Lantmännen

  Läs mer: Coronaviruset får spannmålspriserna att rasa

  På Lantmännen Lantbruk började man jobba med coronarelaterade frågor för ungefär en månad sedan vilket gör att man känner sig väl förberedda i dag. Istället för Kina har logistiken i Europa dykt upp som ett nytt eventuellt orosmoment.

  – Vi ser att länder i Europa blir väldigt nationalistiska och att det finns risk för att de stoppar sina gränser, säger hon.

   Lantmännens foderfabrik i Lidköping.
  Lantmännens foderfabrik i Lidköping. FOTO: Göran Berglund

  Läs mer: Inställda lantbruksmöten efter coronaoro

  Torkan gav lärdomar

  Ett värsta scenario är att man inte släpper igenom transporter av foderråvaror vilket då påverkar tillgången i Sverige.

  – Men än så länge fungerar allting, säger hon.

  Hon påpekar också att den svenska lantbruksbranschen är luttrade när det gäller kriser. Under torkan 2018 pågick ett omfattande arbete för att hitta ersättningsvaror på marknaden som gav ett bra resultat, tycker hon. Och även om det skulle bli brist på vissa foderkomponenter finns det exempelvis en bra tillgång på spannmål i Sverige.

  – Djuren kommer att få foder även vid ett värsta scenario men det kanske inte blir exakt de produkter som vi har utvecklat, säger hon.

  Läs mer: Smittrisk sätter stopp för kosläpp

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen