Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september 2018

  Man omkom efter olycka i silo

  Kvävdes av spannmål inne i en silo på sin egen bondgård.

  FOTO: Mostphotos

  Den förolyckade mannen, som var i 75-årsåldern, arbetade ensam inne i en spannmålssilo när olyckan var framme.

  – Han skulle ta sig in i en silo och få i gång en spannmålsskruv nere i botten av silon. Det var spannmål i som började rasa, och han fick den över sig och sjönk ned. Han kvävdes helt enkelt, berättar Torsten Ivarsson, som är rådgivare på föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige.

  Torsten Ivarsson är lantmästare och arbetsmiljöingenjör med lång erfarenhet av säkerhetsarbete inom lantbruket. Under måndagen pratade han med en granne till den förolyckade mannen.

  Innan lantbrukaren sjunkit ned ringde han själv en bekant inifrån silon och berättade vad som hade hänt. Denne underättade i sin tur SOS Alarm, varpå polis och räddningstjänst åkte till gården.

  Visste inte vilken silo

  De hade dock svårigheter med att lokalisera mannen, då det fanns flera silor på platsen.

  Ungefär två timmar efter att larmet gått hittades lantbrukaren avliden på botten av silon efter att räddningstjänsten sågat upp silons vägg.

  Mannens anhöriga har underrättats.

  – Jag har inte någon brottsrubricering klar för mig, men det utreds som någon form av arbetsplatsolycka så får vi se vad det leder till, säger Per Larsson, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen till Skaraborgs Läns Tidning.

  Torsten Ivarsson på Säker Arbetsmiljö Sverige uppmanar nu alla lantbrukare att aldrig arbeta ensamma i en silo. Här nedan hittar du fler av hans råd till lantbrukare i samband med siloarbeten.

  • Se till att ha säkerhetslina och sele på dig, så att du kan ta dig ut igen om du skulle sjunka i spannmålen.
  • Se till att det finns utrymningsvägar så att du snabbt kan ta dig ut.
  • Se till att det finns frisk luft, syre, i lokalen innan du går in i ett slutet utrymme.
  • Se till att ha ett system för att tala om för en annan person innan du går in i en silo eller annat slutet utrymme.
  • Var extremt försiktig i silon med gastät lagring av spannmål eller grovfoder. På grund av kolmonoxiden som bildas ska man aldrig gå in utan skyddsutrustning.
  • I gödselkulvertar bör man ha en mätare som larmar vid förhöjda halter av gödselgaser som svavelväte.

  LÄS OCKSÅ: ”Många underskattar riskerna med storbalar”LÄS OCKSÅ: 54-åring dog efter maskinolyckaLÄS OCKSÅ: Två män omkom i silo

  Relaterade artiklar

  Till toppen