Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 27 mars

    Malmömejeri växer med palestinsk ost

    Malmö.

    Nablus Mejerier i Malmö producerar ostar och youghurtbollar med smaker från Mellanöstern.

    En mjölkproducent i Skåne levererar råvaran.

    – Vi hade en tuff start, men vår verksamhet växer och snart behövs en större mejerilokal, säger VD:n Mohamad Godeh.

     Noor Ismael, Vidad Ali, Samar Abuaisheh och Mohamad Godeh producerar prisbelönade ostar i Malmö.
    Noor Ismael, Vidad Ali, Samar Abuaisheh och Mohamad Godeh producerar prisbelönade ostar i Malmö. FOTO: Fredrik Loberg

    År 2002 kom Mohamad Godeh och hans fru Samar Abuaisheh till Sverige. Tidigare har de bott i små samhällen utanför staden Nablus på Västbanken i Palestina. Stolta mattraditioner från sitt tidigare hemland tog de med sig till sin nya bostadsort, Malmö.

    – I Nablus tillverkas sedan många år bland annat berömda ostar, berättar Mohamad Godeh.

     Mohamad Godeh arbetade som konstnär och författare i Palestina. I Sverige arbetar han med matkultur.
    Mohamad Godeh arbetade som konstnär och författare i Palestina. I Sverige arbetar han med matkultur. FOTO: Fredrik Loberg
     Noor Ismael och Vidad Ali är proffs på att rulla yoghurtbollar.
    Noor Ismael och Vidad Ali är proffs på att rulla yoghurtbollar. FOTO: Fredrik Loberg

    Så föddes parets idé om att göra mejeriprodukter efter gamla palestinska familjerecept. Dessa blev snabbt populära hos Mohamad Godehs och Samar Abuaishehs skånska vänner. År 2010 bestämde de sig för att starta Nablus Mejerier. Företagslokalerna ligger i ett industriområde i Malmöstadsdelen Fosie. När ATL besöker mejeriet arbetar två av de anställda, Nooria Ismael och Vidad Ali, vid ett bord. De rullar två youghurtbollar åt gången, och lägger dem i genomskinliga glasburkar.

    – Bollarna måste vara lika stora. Det ska ligga 21 i varje burk, säger Vidad Ali.

    – Sedan kryddar vi dem. Vi har fem olika smaker, förklarar Samar Abuaisheh.

     Mohamed Hamza tillverkar grillostar liknande den cypriotiska Halloumiosten i stora mängder.
    Mohamed Hamza tillverkar grillostar liknande den cypriotiska Halloumiosten i stora mängder. FOTO: Fredrik Loberg
     Färdigkryddade yoghurtbollar.
    Färdigkryddade yoghurtbollar. FOTO: Fredrik Loberg

    I egenskap av produktionschef har hon huvudansvaret för samtliga arbetsmoment inne i mejeriets vitkaklade tillverkningsdel, allt ifrån pastörisering till paketering. Alla på företaget hjälps åt med arbetsuppgifterna.

    – Vår grundfilosofi är att de anställda ska vara som medlemmar i en familj, säger Mohamad Godeh.

    Basråvaran till ostarna och youghurtbollarna, som är komjölk, hämtas från Ängagården. Till detta skånska lantbruk tar det bara 15 minuter att köra med mejeriets mjölkbil.

    Under sina första år som företagare i Sverige upplevde Mohamed Godeh och Samar Abuaisheh stora problem med lönsamheten.

    – Vi hade det jättesvårt och kunde inte hitta återförsäljare. Man gör många misstag i början, säger Samar Abuaisheh.

    – Vi tjänade inga pengar under de första åren, förklarar Mohamad Godeh.

    – Men vi gav oss inte, och nu känns det som om det har vänt. Vi har hittat fler små butiker och stora livsmedelskedjor som tagit in våra produkter i sitt sortiment. Sedan förra året ser det ljusare ut.

     Mohamad Godeh och Alireza Zahedi på Nablus mejerier tillverkar ostar av svensk mjölk.
    Mohamad Godeh och Alireza Zahedi på Nablus mejerier tillverkar ostar av svensk mjölk. FOTO: Fredrik Loberg
     Yoghurtbollarnas rullas lika stora.
    Yoghurtbollarnas rullas lika stora. FOTO: Fredrik Loberg

    Med Samar och Mohamad Godeh inräknade arbetar numera åtta personer på mejeriet. De tillverkar bland annat Nablusi- och Akkawiostar, som fått sina namn efter palestinska städer. Mohamad Godeh, Mohamed Hamza och Alireza Zahedi är fullt sysselsatta med att producera halloumiliknande grillost. Försäljningen av den produkten har ökat kraftigt de senaste åren, både i Sverige och Danmark. Till återförsäljare i Skåne och Danmark transporteras de färdiga produkterna med mejeriets två egna kylbilar.

     Yoghurtbollarnas rullas lika stora.
    Yoghurtbollarnas rullas lika stora. FOTO: Fredrik Loberg
     Noor Ismael och Vidad Ali är proffs på att rulla yoghurtbollar.
    Noor Ismael och Vidad Ali är proffs på att rulla yoghurtbollar. FOTO: Fredrik Loberg

    – Vi anlitar utomstående åkerier för körningar till affärer i bland annat Stockholmsområdet, säger Mohamad Godeh.

    Nu planerar företaget att utöka verksamheten.

    – Inom några år hoppas vi kunna skaffa nya maskiner, större lokaler och anställa fler, säger Mohamad Godeh.

    – Vår strategi är att utveckla verksamheten i små steg, förklarar han.

     Vidad Ali, Samar Abuaisheh och Mohamad Godeh producerar prisbelönade ostar i Malmö.
    Vidad Ali, Samar Abuaisheh och Mohamad Godeh producerar prisbelönade ostar i Malmö. FOTO: Fredrik Loberg

    Utmärkelser

    Mejeriet har fått flera priser. Mohamad Godeh och Samar Abuaisheh belönades år 2017 med 100 000 kronor och utmärkelsen ”Årets nybyggare” av Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige.

    Vid Ostfestivalen 2019 fick mejeriet pris för årets ”mest innovativa ost”, för sina youghurtbollar.

    Nablus Mejerier AB

    Bolagsform: Aktiebolag

    Omsättning: Cirka 3,5 miljoner (år 2017)

    Resultat: 243 000 (2017)

    Antal anställda: 6

    Tre tips för att lyckas: Ha tålamod, tillfråga tillgänglig expertis, utveckla verksamheten i lagom takt.

    Relaterade artiklar

    Till toppen