Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 mars

  Målet: Bedöva djuren utan stress eller smärta

  Bedövning i kvävgasskum ska ge kalkonerna ett stressfritt slut och personalen i slakteriet en bättre arbetsmiljö.

  – Vi tror att kvävgas är ett hållbart alternativ till elbedövning, säger Viktor Andersson, vd för Adelsåsen Produktion AB.

   Viktor Andersson, vd för Adelsåsen.
  Viktor Andersson, vd för Adelsåsen. FOTO: Felicia Sarmiento Holmquist

  I ett nystartat forskningsprojekt undersöker Rise om bedövning av kalkon med hjälp av kvävgasskum är ett fullgott alternativ till elbedövning.

  Adelsåsen, med kalkonuppfödning och slakt på gården i Stora Levene, norr om Vara, är en partner i forskningsprojektet. Här finns det stora förhoppningar på den nya tekniken.

  – Vår vision är att djuren ska bedövas utan stress och så smärtfritt som möjligt. Det tror vi är möjligt med kvävgasmetoden, säger Viktor Andersson.

   Kalkoner på Adelsåsen.
  Kalkoner på Adelsåsen. FOTO: Adelsåsen Kalkongård

  Vanligast i Sverige

  Cecilia Lindahl, senior forskare på Rise, berättar att elbedövning är den vanligaste metoden i Sverige vid slakt av kalkon. Men metoden innebär att fåglarna måste hanteras manuellt och fixeras, eller vid bedövning i vattenbad hängas upp i benen, medan de fortfarande är vid fullt medvetande. Därmed är risken stor att de känner smärta och stress ­innan bedövningen.

  – Det finns en tidigare vetenskaplig studie som visar att kvävgasskum har en god avlivningseffekt på fjäderfä. Här vill vi ta metoden ett steg vidare och jämföra elbedövning med kvävgas­skum i en slaktsituation, säger Cecilia Lindahl.

  Olika metoder

  Djuren ska hanteras på samma sätt från stall till slakteri. I slakteriet ska hälften av försökskalkonerna elbedövas på traditionellt sätt och hälften bedövas med hjälp av kvävgasskum me­dan de fortfarande är kvar i transportboxen.

  Forskarna ska genom bland annat beteendestudier bedöma hur stressade djuren blir i samband med bedövningen. Vidare ska man undersöka om rester av skummedlet finns kvar på slaktkroppen och jämföra slaktkropps- och köttkvalitet mellan metoderna.

  Hos Adelsåsen slaktas varje år omkring 13 000 kalkoner. Kalkonerna, som alla är kläckta och uppfödda på gården, forslas den korta vägen från stall till slakteri i transportboxar.

  Skiljs från gruppen

  I slakteriet elbedövas varje djur individuellt innan det avblodas. Hanteringen när djuret skiljs från gruppen och bedövas innebär stress för djuret och tungt arbete för personalen.

  Förhoppningen är att forskningsprojektet ska utmynna i en ny teknik där kalkonerna bedövas med skum och inte behöver hanteras förrän de är bedövade.

  – Det är så vi hoppas att det ska gå till i slutänden. För oss handlar det hela tiden om att hitta metoder och arbetssätt som är säkrare och humanare för djuren samtidigt som vi vill förbättra arbetsmiljön, säger Viktor Andersson.

  Fakta: Adelsåsen

  Adelsåsens Kalkongård är ett familjeföretag som bedriver avel, kläckning, uppfödning, slakt och förädling i egen regi.

  Kalkonkycklingar säljs till andra uppfödare.

  Djuren som slaktas på gården är alla uppfödda på plats.

  Läs mer: Kvävgas i skum kan göra slakten bättre

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen